Facebook izlogovao ljude iz Crne Gore

Ugroženo preko 50 miliona naloga. Facebook izdao saopštenje: “Bez panike, sve je pod kontrolom“… Ipak, ovo bi trebalo da uradite!

0
A- A A+

DOPUNA: Tokom 29. septembra zvanični Facebook se ponovo obratio korisnicima i medijima, razjašnjavajući djelimično sve ono o čemu smo pisali u originalnoj vijesti.

Facebook je izdao novo zvanično saopštenje, u kojem detaljnije objašnjava šta se desilo i zašto su izlogovani mnogi korisnici sa svojih naloga, pa i mnogi iz Crne Gore i našeg regiona. “Kako bismo vas zaštitili izlogovali smo vam iz vaših Facebook naloga. Tokom 25. septembra registrovali smo napad na naš sistem, tokom kojeg se napadači ukrali Facebook-ove pristupne tokene. Ovi tokeni su kao digitalni ključevi, koji mogu da se iskoriste da bi napadači preuzeli naloge korisnika. Tako što smo izlogovali korisnike, spriječili smo napadače da preuzmu kontrolu nad nalozima ugroženih korisnika“.

U saopštenju najveće društvene mreže dodaje se još i ovo: “Nismo još uvijek sigurni da su bilo kakve informacije sa Facebook sistema zloupotrebljene, ali želimo da znate da činimo sve kako biste se osjećali sigurno i bili potpuno zaštićeni. Nastavljamo sa istragom i uključili smo u nju i odgovorne nadležne službe. U trenutku kad saznamo više o napadu i tome šta je on eventualno prouzrokovao po naloge korisnika, istog momenta ćemo sve to podijeliti sa vama“.

Kako da se zaštitite - Facebook pruža pomoć za nalog

Facebook je za sve korisnike, koji su izlogovani i imaju problema da se opet upišu na svoj naloga objavio i pomoćnu stranicu, na kojoj mogu da pronađu savjete za vraćanje naloga. Potražite pomoć na ovom linku.

____________________________ ORIGINALNA VIJEST ____________________________

Društvena mreža Facebook ponovo je hakovana, nakon brojnih skandala koje je u poslednje vrijeme imala, a ovog puta ugroženo je preko 50 miliona naloga, potvrdio je jedan od zvaničnika mreže u svojoj objavi. “Shvatamo sve ovo ekstremno ozbiljno i željeli smo sve da vas obavijestimo šta se dešava, kao i da vam kažemo da smo preduzeli momentalne korake da zaštitimo sve vas i vaše podatke“. 

Cukerberg: Ovo je poslednji put da pričaš sa mnom!

Messenger bivši šef: “To je novo dno dna“

Istraga je još uvijek u početnoj fazi, navode strani mediji, a proboj sigurnosnih kriterijuma registrovan je u utorak, 25. septembra. Ipak, poznato je da su hakeri iskoristili ranjivost u kodu društvene mreže, kako bi napali korisnike kroz “View As“ opciju, koja omogućava svakom korisniku da pregleda kako se njihov profil prikazuje drugim korisnicima. Najgore su prošli oni, čiji su nalozi ukradeni od njih, a takvih je izgleda mnogo, dok je potencijalni broj žrtava veći od 50 miliona.

Tokom 28. septembra i nalozi nekih korisnika kod nas su se automatski izlogovali i tražili novo logovanje, što bi moglo da znači da su ti nalozi među ugroženim nalozima. Ako je to bio slučaj i sa vašim nalogom - vrijeme je za hitnu zamjenu lozinke!


Tagovi:
Sve vijesti