''Ko ne legalizuje objekat - rušićemo!''

Autor:

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas da je njegova vlada odlučna da riješi pitanje bespravno podignutih objekata u Crnoj Gori."Ako ovo bude promašaj nećete nas gledati u ovoj sali", poručio je premijer.

2
A- A A+
Bespravna gradnja u Crnoj Gori odavno je uzjela maha. Vlada Crne Gore je, bar sudeći, prema današnjoj izjavi premijera Duška Markovića ODLUČNA da tome stane na kraj, najavljujući OBAVEZNU legalizaciju, uz poruku:

Svi će morati da uđu u proces legalizacije, svi, i oni koji to sada nijesu. Oni koji neće snosiće negativne posljedice”, rekao je Marković na Premijerskom satu u Skupštini Crne Gore.

Prema podacima Uprave za nekretnine na teritoriji Crne Gore izgrađeno je oko 40.000 bespravnih objekata, ali nema preciznih podataka od kada je ta evidencija. Prema podacima baziranim na studiji slučaja, a prema informacijama kojima trenutno raspolaže Ministarstvo održivog razvoja i turizma, ovaj broj je znatno veći i kreće se do 100.000 objekata!

Marković je objasnio je da to ne znači rušenje radi rušenja, a jasno je i poručio da ako ne bude vidljivih rezultata da on više neće voditi Vladu Crne Gore!

„To ne znači da treba da rušimo sve ne opraštajući nikome ništa nego da legalizujemo i dovedemo u zakonito stanje one objekte koji ne ugrožavaju kapitalni razvoj odnosno razvoj infastrukture. Sve što nije na toj trasi može biti legalizovano ako se ispune zakonski uslovi. Svi će morati da uđu u proces legalizacije, svi, i oni koji to sada nijesu. Oni koji neće snosiće negativne posljedice. Moramo da mijenjamo stanje i prakse i način odnosa prema državnim dobrima. Ako ovo bude promašaj nećete nas gledati u ovoj sali gledaćete nekog drugog jer smo promašili jer smo nesposobni i nijesmo u stanju da vodimo državu“,rekao predsjednik Vlade Duško Marković.

Nije, doduše, prihvatio kritike da se na ovom pitanju nije radilo.

„Ne mogu da prihvatim da je bolje da ništa nijesmo radili“, rekao je premijer, dodajući da bi Vladi svakako bilo lakše da nije radila ništa na ovom pitanju.

Jasno oprijedeljenje Vlade jeste da je odlučna da riješi ovo pitanje.

„Ali bismo prostor kao najveća crnogorska vrijednost i potencijal dodatno ugrozili. Mi smo kao odgovorna Vlada ušli u rješavanje ovog pitanja kao i pitanja planiranja zbog toga što sada imamo ovakvu situaciju. Vidimo golim očima uništeni i ruinirani prostor bez mogućnosti da se sanira“, rekao je premijer navodeći da je takvo stanje u sva tri naša regiona.

Premijer je rekao da je nesporno da se Crna Gora, usvajanjem ovog Zakona, približila međunarodnim standardima, i očigledno i evidentno doprinijeli racionalizaciji procedura u toj važnoj oblasti.

„Procjenjuje se da je do isteka roka za legalizaciju bespravnih objekata, jedinicama lokalne samouprave podnijeto više desetina hiljada zahtjeva, što je veliki procenat posmatrano u svijetlu zvaničnog podatka Uprave za nekretnine od 40.000 registrovanih nelegalnih objekata, koji sam pomenuo. Najviše zahtjeva podnijeto je u Podgorici, Baru, Herceg Novom, Budvi i Ulcinju“,rekao je predsjednik Vlade Duško Marković odgovarajući na pitanje potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua.

Predato preko 30 hiljada zahtjeva za legalizaciju

Sve vijesti