Pametni telefon koji sam upravlja automobilom!

Kompanija Huawei postala je prvi proizvođač mobilnih uređaja na svijetu koji koristi telefon sa vještačkom inteligencijom za vožnju automobila.

0
A- A A+
menjač, infiniti q30, infiniti, automobil, automobili, saobraćaj, vozači, vozač, kola, ulica, auto, Foto: Mondo/Stefan Stojanović ilustracija

Dvadeset godina nakon filma "Tomorrow never dies" (iz serijala o tajnom agentu Džejmsu Bondu), fikcija je pretvorena u realnost.

Kompanija Huawei postala je prvi proizvođač mobilnih uređaja na svijetu koji koristi telefon sa vještačkom inteligencijom za vožnju automobila.

Projekat "RoadReader" pomjera granice tehnologije kompanije Huawei za prepoznavanje objekata i testira sposobnosti učenja, brzinu i performanse njihovih uređaja sa vještačkom inteligencijom.   

Za razliku od ostalih automobila bez vozača, koji samo detektuju prepreke, Huawei je model Porsche Panamera transformisao u vozilo bez vozača koje ne samo da vidi, već što je najvažnije, razumije svoje okruženje.

To znači da može da prepozna hiljade različitih objekata, uključujući psa i mačku ili loptu i bicikl, i nauči da izvede najprikladniji potez.

POGLEDAJTE PROMO VIDEO

Izvor: YouTube/ Huawei Mobile Srbija

Huawei je primijenio tehnologiju koja se već koristi u njihovim pametnim telefonima, dokazujući njenu superiornu funkcionalnost i sposobnost da se nadmeće čak i sa najnaprednijom tehnologijom razvijenom za potrebe samovozećih automobila.   

Projekat "RoadReader", kao i sposobnosti vozila, Huawei će predstaviti tokom dvodnevnog sajma Mobile World Congress u Barseloni (MWC) od 26. do 27. februara.

"Naš pametni telefon je već sada nevjerovatan u prepoznavanju objekata. Htjeli smo da provjerimo da li za kratko vrijeme možemo da ga naučimo ne samo da upravlja automobilom, već i da koristi svoju vještačku inteligenciju da prepozna određene objekte i nauči da ih izbjegava", rekao je Endrju Gerihi iz odeljenja Huaveija za zapadnu Evropu.

Sve vijesti