Sramota! Zaslužujemo li da živimo u gradu? (FOTO)

Niko izgledu grada ne može naškoditi koliko sami građani. Pogledajte fotografije koje jasno prikazuju da je kultura u glavnom gradu na sramnom nivou.

Sramota! Zaslužujemo li da živimo u gradu? (FOTO) Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Za nama su divni sunčani dani koji su nas sve izvukli iz kuća i stanova, ne bi li ih iskoristili. Međutim, sebičluk građana Crne Gore (tjera nas da pomislimo da je isti postao navika) morao je da nam uporopasti i to.

Pogledajte ih i na djelu:


FOTOGALERIJA:

Za ovakve scene nisu krivi ni državni organi, ni vlast, ni političke partije, ni finansijska situacija u državi, već sami mi!
Vaših 5 minuta koliko ostavite automobil popriječen na trotoaru dok prijateljici dodate haljinu, kupite lijek, kupite doručak, uzmete ključeve ili obavite bilo kakvu drugu radnju, natjeraju trudnicu, dijete, ženu sa kolicima, hendikepiranu osobu, staru osobu, mladu osobu, ma sve pješake da siđu na ulicu i sebe izlože opasnosti.

Da li uopšte razmišljate o tome?

Da ne govorimo o vama koji automobile ostavite na zelenoj površini kao da je privatni prostor ili vaše dvorište, koje je vjerovatno očuvano i netaknuto, jer je vaše, a naša zelena površina, površina svih nas je blato i glib. Da li ćemo za taj ružni prizor ispred stambene zgrade okriviti radnike Zelenila ili vaše „konje“ na četiri točka koji popasoše sve što je moglo nići na toj površini?

Da se zapitamo i kako uopšte dođete do nekih djelova trotoara, kao recimo ovog:

Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević


Šta to proradi u čovjeku pa ga nije sramota da vozi automobil trotoarom čak desetinama metara, čekajući da se gomila pješaka i učenika razmakne, ne bi li stigao do travnjaka i rekao "E tu ćeš da me čekaš", i bezbrižno se parkirao?

Da ne zaboravimo i vas koji posle napornog dana na postu, izlaska ili kupovine dođete kući umorni, pa auto parkirate ni manje ni više nego ispred vrata od ulaza. Kao da je samo vaš, kao da samo vi živite u čitavoj stambenoj zgradi i kao da niko drugo nije važan. Kao da niko neće proći trotoarom nakon što vi završite svoju vožnju.

FOTOGALERIJA:


Juče smo, šetajući gradom zabilježili ovakve scene na samo par lokacija, a ima ih svuda po glavnom gradu. Od improvizovanih mini parkinga do ogromnih površinama koje su čak i dobile oblik parkinga, jer već godinama tu ne možete zateći ništa drugo do gomilu automobila, a nažalost namijenjeni su prostori za zelenilo.

Kasnije se svi žalimo kako naš grad izgleda ružno, nedostaje mu ovo ili ono, a zasigurno bi sve

 postalo ljepše kada bi njegovi građani i posjetioci naučili da primjenjuju osnovnu kulturu. Kažemo posjetioci, jer pored toga što je većina automobila koje smo uslikali registrovano na podgoričke tablice, mnogo je i onih iz drugih opština, od kojih je par sigurno u posjetu glavnom gradu.

Često se organizuju javne rasprave o očuvanju parkova i zelenih površina, ali to izgleda ne dopire do svih.

U vremenu kada oko nas niču betonske zgrade i blokovi, pitamo se da li ćemo sami sebi oduzeti ovo u čemu možemo da uživamo...

Sigurni smo da će se mnogi pronaći u ovome, kako pješaci tako i vozači, pa evo prilike da svi podijelite sa nama iskustva, kao i svoju stranu priče. 

Sve vijesti