Opšta nekultura svih učesnika u saobraćaju! (FOTO)

Na biciklističke staze u glavnom gradu već smo svi navikli, a da li smo za ovo vrijeme naučili da ih poštujemo i koristimo pravilno i po propisima? Pogledajte

Opšta nekultura svih učesnika u saobraćaju! (FOTO) Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Dovoljna je šetnja ulicama glavnog grada u trajanju od jedan sat da i sami zaključite da sa saobraćajnom kulturom nešto nije uredu.

Kada su se staze tek pojavile, mnogi pješaci reagovali su burno zbog manjih (ili većih) nepravilnost, zakidanja prostora za kretanje pješaka, pa ponegdje čak i u pretjeranim mjerama.

Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ipak, ubrzo se sve to smirilo, ali naši sugrađani nisu prihvatili činjenicu da je sada na trotoarima manje prostora za šetnju već se ponašaju kao da crvene staze po kojima konstantno gaze uopšte ni ne vide.

Pogledajte FOTOGALERIJU:

Na društvenim mrežama se po koji put pod ovaknom fotografijom pojavi komentar da možda ljudi na ovaj način maštaju da je to njihov minut slave, a pod njihovim nogama crveni tepih... Ko zna.

Sa druge strane su oni, koji su konačno dobili staze kojima se mogu kretati propisanom brzinom i poštujući određena pravila i saobraćajne znake – biciklisti. Čini se kao da ćete na ulici češće vidjeti biciklistu koji vozi suprotnom trakom, nego biciklistu koji propisano koristi istu. Iako su strelice jasno naglašane, džabe! Nije rijetka ni pojava bicikliste koji vozi pored trake, dijelom za pješake ili ulicom.

 FOTOGALERIJA

Tako naravno i najmlađi, koje ne možemo kriviti, slijede primjere odraslih, pa ne vide ništa pogrešno u kretanju suprotnom trakom.

Djeci je očigledno zanimljivo da hodaju stazama, ali da li ih roditelji dozvoljavajući im isto, izlažu opasnosti i uče nepravilnostima?

 FOTOGALERIJA

Da li ćemo u skorije vrijeme steći kulturu neophodnu za pravilno kretanje ulicama Podgorice, ne znamo, ali situacija ne sluti na dobro.

Pješaci, pazite se, jer nikada ne znate sa koje će strane biciklista naići. Biciklisti, i vi budite oprezni jer ni vi ne možete znati na kojem dijelu trake ćete naići na pješaka.

Za kraj vam predlažemo da pogledate i ovu satiričnu facebook stranicu, čiji su administratori borci za oslobođenje glavnog grada od “Biciklističke mafije”!

STOP Biciklističkoj Mafiji

Sve vijesti