Facebook fijasko…

Šta se dešava sa najvećom društvenom mrežom?

0
A- A A+
Facebook stari News Feed se vratio Foto: MONDO portal / Marko Čavić

  Od oktobra kod nas i još pet zemalja traje Facebook eksperiment, u kojem su sklonjeni svi statusi sa News Feed-a, osim prijateljskih i plaćenih. To je taj novi Explore Feed, koji nas je nervirao, a kako Facebook smatra - dugoročno će doneti poboljšanje i vratiti društvenu mrežu na prvu misiju tj. na osnaživanje prijateljstava i iniciranje novih.

Ipak, ako pitate stručnjake - Facebook je potpuno promašio metu!

Prema objavi New York Times-a eksperiment je pomogao još jačem širenju lažnih vesti, što je bio jedan od razloga njegovog započinjanja. Ova tvrdnja ilustruje se pričom o muslimanskom čovjeku, koji je navodno nekome zahvalio na vraćanju izgubljenog novčanika tako što ga je upozorio na planiran teroristički napad. Priča je u Slovačkoj bila toliko dijeljena, da je lokalna policija morala da izda izjavu kojom ju je odbacila. Međutim, pošto je policijsko upozorenje došlo sa zvaničnog Facebook naloga policije ono nije distribuirano gotovo nikome.

Facebook izgubio 3.3 milijarde jednom odlukom

Pored pojačanog širenja lažnih vijesti, oglašivači, mediji i stranice u zemljama u kojima se sistem testira, kažu da je saobraćaj na njihovim sajtovima za vijesti, takođe, drastično opao sa ovim promjenama, prema New York Times-u, što opet dovodi do negativne konotacije aktuelnog Facebook eksperimenta.

The Verge sajt ukazuje na činjenicu da će Facebook uvesti nešto slično za celu platformu svuda u svijetu, ali ne potpuno po ugledu na Explore Feed (koji je aktuelan kod nas). Oba sistema će vršiti promociju sadržaja koje „guraju“ prijatelji, ali to i dalje ne znači da će biti manje lažnih vijesti.

 Facebook nije želio da komentariše ukaze na otkrića New York Times-a, ali je rekao da sve promjene koje uvodi i testira shvata izuzetno ozbiljno i uvek ima u vidu da mora biti odgovoran prema onome što korisnici žele, čitaju i dijele.

U svakom slučaju zbrka sa najvećom Facebook mrežom se nastavlja…


Tagovi:
Sve vijesti