Maganik - najkamenitija Moračka planina (FOTO)

Autor:

Maganik je najkamenitija Moračka planina i po svojim izuzetnim kraškim oblicima predstavlja posebnu planinsku oblast.

Maganik - najkamenitija Moračka planina (FOTO) Foto: Mondo/Zdravko Rosandić

Smještena je između grada Nikšića i kanjona rijeke Morače i njene pritoke Mrtvice, koja se usjeca u stijene ove planine, gradeći poznati kanjon Mrtvice. Impozantni vrhovi sazdani od pločastih, strmih stijenovitih površi (Trešteni vrh), preko kotlova i vrtača, do nemilog Babinog vrha, daju ovoj planini neki nestvarni pejzaž..

Prije 45 godina, 11. septembra 1973. na planini Maganik, dogodila se jedna od najvećih avionskih nesreća na ovim prostorima - JAT-ova Karavela SE-210 na letu Skoplje - Titograd udarila je u planinski vrh Babin zub. Poginuli su svih 35 putnika i šest članova posade. Među putnicima bilo je djece, starijih, đaka, vojnika, profesora, radnika. Bilo je svih - Crnogoraca, Srba, Makedonaca, Albanaca. Skupa su sletjeli u smrt, u vrletima masiva Maganik. Identifikacija tijela poginulih trajala je 10 dana. Identifikovano je 26 tijela, posmrtni ostaci ostalih putnika i članova posade pokopani su u zajedničku grobnicu na podgoričkom groblju Čepurci.


Masiv Maganika koji se nalazi izdvojen na jugu Moračkih planina, najveći broj autora svrstava u Moračke planine. Iako su prilazni putevi do Maganika bili teški, čitav masiv markiran je još davne 1960. godine (“Javorak” Nk), no ipak nije bio previše posjećivan od planinara, možda zbog surovog, opakog izgleda njegovih kraških oblika gledanih sa okolnih prostora.

Planinu karakteriše neobična divljina i ujedno ljepota, taj čudesan spoj, i to kao mnoštvo vezanih i razbacanih stjenovitih vrhova i vrtača, cirkova, ali i travnatih dolina, gustih šuma, pa katuna, uglavnom napuštenih, ali i onih na kojima i danas mještani napasaju stada.

 Osjećaj divljine ovdje je neponovljiv. Daleko ste od civilizacije. Ako se ide van prohodnih pravaca, obično se nailazi na teško prohodan teren i potrebno ga je poznavati, kada se pokazuje u svoj svojoj raskošnosti.

Uz Orjen se uzima da je Maganik najkraškija crnogorska planina, a svakao je i najdivljija. Ako je poznajete, pokazaće vam i drugo lice, u vegetacionom periodu elemente pitomosti, jer trave i cvijeće će ovdje rasti iz svake kamene pukotine a ne samo na oazama zemlje. Maganik je planinarski dragulj, ali je čini se, planina nedovoljno posjećena i pohode je entuzijasti i lokalni planinari.

Pogledajte foto galeriju

Ljepote Kape Moračke! (FOTO)

Sve vijesti