Facebook želi da nam čita misli?!

Autor:

Facebook radi na projektu koji ima za cilj pretvaranje ljudskih misli u tekst, gdje je krajni cilj komunikacija bez ekrana.

Kada su touchscreen tastature počele da zamenjuju hardverske, mnogima je smetao nedostatak taktilnosti. A šta ako ne morate ništa da dodirujete da biste pisali, ni dugmad, ni ekran? Facebook se bavi tim pitanjem sa projektom koji će prevoditi vaše misli direktno u tekst.

Silent Speech, kako ga Facebook zove, će vam omogućavati da kucate 100 riječi u minuti. Prosječan daktilograf uspijeva da uradi od 50 do 80 riječi, a najbolji rade oko 120 riječi po minutu. Osnivač Facebook-a Mark Cukerberg planira da počne sitno, u početku. Prije pisanja, upotreba jednostavnih da/ne odgovora na ovaj način bi trebala biti velika stvar za proširenu realnost.

Ova tehnologija bi posle svega trebala biti pretvorena u nosivi gedžet koji može pretvarati misli u tekst. Krajnji cilj je da se ode dalje od pisanog jezika, Facebook želi da jednog dana emituje „čiste misli i osjećanja.“

Ovaj projekat se bavi izlaznim informacijama, ali najjača društvena mreža ima planove da takođe pokrije i ulazne informacije. Sistem poput Brajevog pisma će omogućiti ljudima da čuju kroz kožu, tako da ćete moći primiti poruku i odgovoriti na nju bez upotrebe ekrana.

Ovakva tehnologija je još veoma daleko, međutim, pošto se novi, ne-invazivni senzori tek moraju razviti. Facebook je sakupio više od 60 naučnika i akademika da rade na projektu.

Drugi, kratkotrajniji, projekat je stvaranje video snimaka u 360 stepeni koji su spremni za VR. DA bi to postigao, Facebook je nastavio prošlogodišnji Surround 360 projekat i prikazao dvije nove kamere – x24 i x6. Nazvane su tako zbog broja individualnih kamera koje imaju i namijenjene su profesionalnim stvaraocima sadržaja.

Ove dvije kamere će pružati video sa šest stepeni slobode i renderovaće stereoskopski video u 360 stepeni. To znači da, ne samo da ćete moći gledati unaokolo, nego ćete moći i pomjerati glavu, lijevo - desno i napred – nazad. Svaki piksel je pozicioniran u 3D prostoru, što bi zaista trebalo pomoći stvaraocima sadržaja u VR-u.

24x koja je napravljena u saradnji sa kompanijom FLIR, je veća i skuplja kamera dok je 6x jeftinija i manja. Cijene još uvek nisu objavljene, ali se očekuju da će biti manje od Lytro Immerge uređaja, prenosi GSMArena.


Sve vijesti