ANB pojačao nadzor vehabija u Crnoj Gori

Autor:

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) Crne Gore, od početka avgusta, pojačala je aktivnosti na praćenju osoba za koje se sumnja da pripadaju ili su povezani sa vehabijskim pokretom, piše Dan.

0
A- A A+

Pripadnici crnogorske tajne policije dobili odobrenje da prate više osoba u Plavu, Gusinju, Ulcinju, Rožajama i Bijelom Polju koje su, navodno, povezane sa vehabijama. Podgoričkidnevnik navodi da ANB evidentira i sve njihovi susreti sa osobama iz Sandžaka.

Početkom avgusta vehabije su se okupile u Plavu, pa su aktivnosti, na praćenju tih osoba, u poslednje dvije nedjelje pojačane. Iz ANB-a Danu je potvrđeno da se radi o preventivnim aktivnostima, te da služba ne raspolaže podacima da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Akcija tajne policije pokrenuta je nakon što je u Novom Pazaru održan sličan skup, na kojem je bilo i pripadnika vehabija iz Crne Gore.

U Crnoj Gori se, prema operativnim podacima državne bezbjednosti nalazi najmanje 100 do 120 vehabija. ANB ima podatke da vehabije u Crnoj Gori primaju značajna finansijska sredstva preko islamskih humanitarnih organizacija.

Vehabije se sastaju na više različitih lokacija koje svake godine mijenjaju, kako bi bili što manje upadljivi. Na taj način pokušavaju da budu dalje od očiju javnosti, ali su o okupljanju pristalica vehabističkog pokreta ipak bili obaviješteni inspektori Agencije za nacionalnu bezbjednost, piše Dan.

Prema podacima ANB-a, na skupu koji je održan u Plavu, početkom avgusta, bilo je prisutno oko 50 lica, pristalica vehabijskog pokreta, navodi podgorički dnevnik.

Prema saznanjima ANB-a na ovom skupu bilo je prisutno 15 lica iz Crne Gore, dok su ostali bili mahom iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine. Organizator nije prijavio policiji skup, ali ni ANB-u, jer se ranijih godina dešavalo da informacije cure, pa su vehabije pomjerale datume susreta kako bi izbjegle nadzor.

Tokom prošlogodišnjeg okupljanja nije registrovan nijedan incident, a na skupu su bile prisutne vehabije iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Najviše ih je bilo iz Plava, Rožaja, Ulcinja i Novog Pazara

Kao glavni centar vehabija u Crnoj Gori tajna policija je označila Plav u Crnoj Gori i Novi Pazar u Srbiji. Službenici crnogorske tajne službe su od nadležnih istražnih organa ranije dobili odobrenje da prate i prisluškuju vehabije i sve osobe povezane s tim pokretom.

Na Kosovu je, nedavno, uhapšeno 40 osoba pod sumnjom da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku, pružajući podršku terorističkim organizacijama ISIS i Al-Nusra. Operacija je izvedena na 60 lokacija širom zemlje, a uhapšeni su iz Prištine, Gnjilana, Uroševca, Prizrena, Peći i Mitrovice. Najstariji uhapšeni bio je 1961. godište, a najmlađi 1994.

Tokom hapšenja policija je kod uhapšenih pronašla i oduzela eksplozivne naprave, oružje i municiju različitih kalibara i druge dokaze koji se povezuju sa slučajem.

Iz Uprave policije Danu je saopšteno da prate situaciju u okruženju, ali da nema bojazni da se dešavanja sa Kosova i Metohije prenesu u Crnu Goru.

„Imamo informacije da je jedan broj ekstremista u bjekstvu, a potražuju ih policijski organi Kosova i Metohije. Međutim, prema našim podacima, niko od njih nije prebjegao u Crnu Goru, a mi i dalje pratimo situaciju na terenu“, prokomentariali su za Dan iz Uprave policije.

Vehabije u Crnoj Gori podijeljene su u više grupacija, a najpoznatije su „Tekfir grupa" i „Nusretovci” sledbenici Nusreta Imamovića, vođe dijela vehabija u Bosni, koji je u javnosti poznat po izjavi da „samoubilački napadi nijesu zabranjeni, ali ih treba koristiti za izuzetne prilike”.

U Crnoj Gori nije bilo pokušaja osnivanja borbenih kampova, poput onog koji je policija Srbije razbila na planini Ninaj u martu 2007, ali se vehabije iz regiona redovno sastaju na „Akikama" Islamskim susretima, gdje razmjenjuju propagandni materijal, među kojim su i snimci s ratišta u Siriji i ostalih žarišta u kojima se bore pristalice radikalnog islama, navodi Dan.

Sve vijesti