Likud sa partnerima osvojio tijesnu većinu

Prvi nezvanični rezultati parlamentarnih izbora u Izraelu pokazuju da su stranka Likud premijera Netanjahua i njeni partneri osvojili tijesnu većinu.

0
A- A A+

Nezvanični rezultati pokazuju da je Likud osvojio 31 od ukupno 120 mjesta u parlamentu Knesetu, što je manje od očekivanog. To će, međutim, biti dovoljno da zajedno sa ostalim koalicionim partnerima formiraju ponovo vladu.

Najveće iznenađenje izbora je partija centra Ješ Atid, koju predvodi relativno nov političar Jair Lapid, i koja je osvojila 19 mandata. To znači da bi Lapid mogao da bude vođa opozicije ili da dobije glavna mjesta u vladi ukoliko uđe u koaliciju sa Netanjahuom.

Centralna izborna komisija je saopštila da je zabilježena rekordna izlaznost do 20 sati, odnosno da je 63,7 procenata od 5,65 miliona glasača glasalo.

To je najviši odziv od 1999. i za 4,7 posto veći nego na prethodnim izborima 2009.

Takav odziv bi mogao da ide na ruku partijama lijevog centra, nagovještavala su ispitivanja javnog mnjenja pred izbore. Međutim, i dalje se očekuje pobjeda desničarskog saveza Netanijahuovog Likuda i partije Izrael naš dom (Israel bejtenu), uprkos činjenici da je dosta njihovih glasova otišlo novom rivalu na desnici partiji Jevrejski dom.

Netanijahu se danas već žalio na relativno nisku izlaznost u tradicionalnim kvartovima svog Likuda. "Postoje izvještaji da u regionima koji su tradicionalno bili uporišta Likuda izlaznost manja od nacionalnog prosjeka", rekao je Netanijahu prilikom posjete biračkom mjestu u Ašdodu, apelujući na sve generacije likudovaca da glasaju.

I prije početka izbora predviđalo se da će lista koju predvodi Netanijahu osvojiti 32 poslanička mandata, što je 10 manje nego što su te dvije partije imale u dosadasnjem Knesetu.

Ipak, sa drugim desničarskim i vjerskim partijama imaće tijesnu većinu od 63 poslanika u parlamentu od 120 mijesta, sudeći po anketama.

U slučaju da Likud - Bejtenu osvoji najviše mandata Netanijahu (63) će treći put postati premijer. On je inače drugi izraelski političar po broju godina na toj funkciji, šest, dok je otac nacije David Ben - Gurion prvi sa skoro 14.

Pripadnici ortodoksnih jevrejskih vjerskih pokreta demonstrirali su danas na Trgu Kikat Sabat u Jerusalimu protiv održavanja parlamentarnih izbora u Izraelu.

Demonstranti su nosili transparente na hebrejskom i engleskom jeziku da Tora (sveta knjiga) ne dopušta glasanje i postojanje sekularne države. Posle intervencije policije, okupljeni su se razišli, prenijela je agencija VIA.

U Izraelu se danas održavaju parlamentarni izbori. Za 120 mjesta u parlamentu Knesetu bore se 32 partije. Cenzus za ulazak u parlament je dva odsto.

(MONDO/Agencije Foto Tanjug AP)

Sve vijesti