• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slasti slave otvorile Festival glumca u Nikšiću

Izvor MINA

Predstavom Slasti slave, podgoričkog Gradskog pozorišta, počeo je Međunarodni Festival glumca u Nikšiću.

Tradicionalnu smotru u slavu glumca proglasio je otvorenim predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović i podsjetio na 130 godina dugu pozorošnu tradiciju grada podno Trebjese.

„Nikšić u danima Festivala živi za pozorište, a ove sedmice biće u prilici da ugosti ansamble iz Podgorice, Banja Luke, Prilepa, Kruševca i Beograda i siguran sam da ćemo prisustvovati najljepšim predstavama i vidjeti vrhunska glumačka ostvarnja sa ovih naših balkanskih prostora“, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, nikšićka publika znaće da podrži Festival, koji se, kako je podsjetio, obnavlja poslije dvogodišnje pauze, kao i da ohrabri nastojanja da Nikšić bude kao nekada centar pozorišnog života u Crnoj Gori.

Komad Slasti slave izveden je u okviru takmičarskog dijela Festivala, a riječ je o istinitoj priči iz sredine prošlog vijeka o velikoj divi Florens Foster Dženkins, koja je svojim glasom, zaradila epitet najgore pjevačice na svijetu.

Podaci pokazuju da je ta „inteligentno duhovita i dirljiva muzička komedija“, po tekstu Pitera Kviltera /Petera Quiltera/ prvi put izvedena na Vest Endu /West END/ u Londonu 2005.godine, bila je nominovana za prestižne nagrade i prevedena je na više desetina jezika.

Slasti slave na scenu podgoričkog Gradskog pozorišta postavio je reditelj Stefan Savić, koji je, kako je zabilježio, napravio komediju sa „ smijeha u kojoj gledamo realnost kao apsurd, a onda prepoznajemo da i sami živimo u realnosti apsurda“.

Priču o Florens Foster Dženkins iznijeli su na scenu glumci Dubravka Drakić, Mladen Nelević, Katarina Krek (umjesto Vesne Vujošević), Ivana Mrvaljević i Smiljana Martinović, a nikšićka publika ispratila je burnim aplauzom.

U razgovorima nakon predstave direktorka Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević kazala je da, uprkos nepostojanju zgrade već 63 godine, stalno ispunjavaju produkcijsku kvotu do tri predstave, jer najvažnije je ono što se dešava na sceni.

Glumica Dubravaka Vukotić, koja je iznijela na scenu lik Florens Foster Dženkins, kazala je da se u komadu vidi sva tragika protagonistkinje.

„Želim da ljude izvučem iz njihovih života i uvučem u svoj. Florens sam otkrila kao jako usamljenu ženu, kojoj je neko potreban. Ona je žena koja prije svega želi u ljubav i vjeruje u dobro, plemenito, u ljepotu koju pruža umjetnost. A takva osoba ne može biti loša, ako se raduje tuđem uspjehu, dobroj kompoziciji, predstavi. Ona samo želi da i ona bude srećna“, navela je Vukotić.

Publicista i novinar, Vanja Kovačević, rekao je da je najbolje pozorište – uzbudljivo i da ključno pitanje u pozorištu nije da li nam se nešto sviđa, već da li nas uzbuđuje.

„Na Festivalu su predstave iz regiona koje ne predstavljaju samo presjek tekuće produkcije, već spadaju u red naintrigantnijih, najzanimljivijih i najboljih predstava nastalih tokom godine. Da je tako imali smo priliku da vidimo i u predstavi Slasti slave koja govori o zaista fascinantnoj temi“, kazao je Kovačević.

Na repertoaru Festivala, čiju organizaciju potpisuju Zahumlje i Nikšićko pozorište, večeras će biti izvedena Krivica Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, čiji su akteri Nikola Jelisavac i Ljubiša Savanović, a režiju potpisuje Nikola Pejaković.

U takmičarskom dijelu Festivala publika će odgledati i Bure Baruta u produkciji prilepskog Teatra Vojdan Černodrinski i Centra za kulturu, Lepotica Linejna Kruševačkog pozorišta i Ansambla Art teme, Karamazovi Sablasni Eros, beogradskog Pozorišta Slavija.

Ovogodišnju pozorišnu smotru zatvoriće predstava Nobelovci Nikšićkog pozorišta 8.novembra kada će biti uručene i nagrade o kojima će odlučivati žiri: Branimir Popović (predsjednik), Kristina Stevović i Igor Bojović.

Umjetnički direktor Festivala reditelj Goran Bulajić, najavljujući pozorišnu smotru kazao je da je riječ o predstavama u kojima je glumac u prvom planu.

„U svakoj predstavi publika će vidjeti značajno glumačko ostvarenje. Festival je i po duhu i načinu, uzimajući u obzir iskistvo prethodnih, prilagođen publici, da bi predstave imale tu neophodnu komunikaciju“, rekao je Bulajić.

Prema njegovim riječima, nije to urađeno zbog podilaženja publici, već se prilikom odabira predstava tražio neophodan glumački kvalitet.

„Ako bih u dramaturškom smislu definisao Festival, to bi, uslovno rečeno, bili porodični odnosi“, kazao je Bulajić.

Govoreći o pripremi programa Festivala, Bulajić je istakao da je ta smotra pripremljena uz dobar kompromis – mogućeg, jer bi „bilo neumjesno, s obzirom na finansijsku situaciju, dovesti neke skupe predstave“.

Pokrovitelji Festivala glumca, koji se ove godine održava u okviru Vladinog Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, su Ministarstvo kulture i opština Nikšić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE