• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREDSTAVOM "BOLIVUD" ZATVOREN MEĐUNARODNI FESTIVAL GLUMCA U NIKŠIĆU

Autor Jovana Raičević

Sinoć je u Nikšićkom pozorištu predstavom "Bolivud" Teatra Komedija iz Skoplja zatvoren 17. "Međunarodni festival glumca - Nikšić 2021".

 zatvoren festival glumca u niksicu Izvor: Nikšićko pozorište

Nikšićki Festival glumca je još jednom pokazao da je jedinstven festival na ovim prostorima i odličnom organizacijom, dostojnom najvećih festivala regiona, učinio da glumci na festivalu osete koliko je njihova umetnost važna u društvu.

Možda ce vas zanimati

 Žiri je mišljenja da u budućnosti predstave u selekciji ne moraju nužno biti predstave snažnog rediteljskog koncepta, već predstave koje bez obzira na žanr, treba da predstave, i da sjajnu nikšićku publiku, koja je i ove godine pokazala da je spremna da percipira i razume svaku vrstu pozorišta, upozna sa najboljim glumačkim ostvarenjima u regionu.

Žiri je sve odluke koje ćete sada čuti donio jednoglasno:

1. Grand prix za partnerski odnos
Zlatan Vidović i Danilo Kerkez – za uloge Kolmana i Valena Konora u predstavi USAMLJENI ZAPAD Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka

U predstavi “Usamljeni zapad” izdvaja se glumačka igra ova dva mlada ali iskusna glumca, najviše kroz veliku slobodu i povjerenje koji osjećaju jedan prema drugome gradeći odnos dva brata zadojena patološkom mržnjom. Žiri smatra da je uvjerljivost glumačke igre proistekla iz kvalitetnog glumačkog promišljanja ovog dramskog sukoba, a taj odnos nije bilo moguće stvarati bez duboke svijesti o ljudskom otuđenju, kriznoj dehumanizaciji svijeta i gubljenju empatije kao trenda u svijetu, čega su ova dva glumca potpuno svjesna.

Izvor: Nikšićko pozorište

2. Grand prix za najbolju epizodnu žensku ulogu

Tatjana Šojić – za uloge tetke Hatidže, drugarice Bube, Šintorove majke i Štakine majke u predstavi SJEĆAŠ LI SE DOLI BEL Kamernog teatra 55 Sarajevo

Velikim dijapazonom glumačkih sredstava Tatjana je odigrala 4 dijametralno različita dramska lika, u potpuno različitim žanrovima, od kojih su dva glumačke bravure koje se pamte. Ono što plijeni u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” koja obiluje mnogim kvalitetima, svakako je glumačka raskoš i zrelost Tatjane Šojić, glumice nezaboravne pojavnosti i krajnje istinite i minuciozne, može se reći i fatalne životnosti.

3.Grand prix za najbolju epizodnu mušku ulogu

Mirsad Tuka – za ulogu Dina Zolja u predstavi SJEĆAŠ LI SE DOLI BEL Kamernog teatra 55 Sarajevo

Najsvedinijim glumačkim sredstvima, osobenom glumačkom aurom, oslikavajući unutrašnji svet i sećanje Dina Zolja, Tuka pasivnom igrom, iznutra, daje dodatni emotivni, romantični i tragični ton celoj predstavi "Sjecas li se Doli Bel". Osvaja jednostavnošću igre i promišljenim pristupom liku. Uloga Mirsada Tuke još jednom dokazuje da nema malih i velikih uloga koje se mjere količinom teksta i minutaže na sceni, već samo onih koje promišljenošću i strašću mogu mimetički da sublimiraju život.

4.Grand prix za najbolju glavnu žensku ulogu

Jadranka Đokić – za ulogu u predstavi PLUĆA Exit teatra iz Zagreba

U predstavi “Pluća” Jadranka gradi, može se reći nezamnjenljiv dramski lik, koji funkcioniše njenim cijelim bićem. Organskom igrom, punoćom emocije, istinitošću i baskrajnom lucidnošću, njen lik oslikava današnju ženu u raznim životnim fazama – od energične i neobuzdane djevojke do starice pomirene sa smrću, konfuznu i ogoljenu kako savremene životne okolnosti umiju da nametnu, koristeći se bogatim sredstvima komike i tragike i ogromnog prostora između koji Jadranka niti na djelić sekunde ne ostavlja u praznom hodu i nedorečenosti.

5.Grand prix za najbolju glavnu mušku ulogu

Emir Hadžihafizbegović – za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi SJEĆAŠ LI SE DOLI BEL Kamernog teatra 55 Sarajevo

Glumačkom zrelošću i emocijom, Emir pravi lik nesrećnog i na smrt preplašenig čoveka, tanane duše, rastrzanog između društvenih okolnosti i odgovornosti prema porodici, sa izraženom finom komikom i istinskom dramom, izazivajući čistu katarzu kod gledaoca. Uloga Mahmuta Zolja koju tumači u komadu “Sjećaš li se Doli Bel” svjedoči da glumačko majstorstvo najbolje zaiskri u ulogama malih ljudi koje žrvanj ideologije nemilosrdno melje, a ova uloga uspješno apsolvira kako ideološku zastranjenost, tako i smislen odabir glumačkih sredstava iz univerzuma jednog mentaliteta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA