Kinezi uzvraćaju Amerikancima: Tužba!

Autor:

Kompanija Huawei riješila je da više ne ćuti i sudski će tražiti zaštitu i to na tlu zemlje iz koje su zabrane protiv nje i krenule - SAD!

Kinezi uzvraćaju Amerikancima: Tužba! Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Kompanija Huawei dosad nije željela da komentariše ništa o naporima SAD da zabrane njihove mreže, kako u SAD, tako i širom svijeta, ali se situacija iznenada promijenila.

Kompanija Huawei će do kraja nedelje, odnosno do 10. marta pokrenuti sudski proces protiv SAD i njenih državnika, koji su pozvali na bojkot, odnosno zabranu implementacije budućih Huawei telekomunikacionih rješenja u SAD i širom svijeta.

Najmanje dva izvora potvrdila su za The New York Times, a prenijela je GSMArena, da će Huawei u Teksasu, gdje se nalazi američko predstavništvo kompanije, podnijeti tužbu protiv SAD i odgovornih za zabranu korišćenja 5G Huawei mreža i optužbe, koje se protiv Huawei kompanije vode.

EKSKLUZIVA: Huawei savitljivi telefon iz prve ruke + utisci (VIDEO)

SAD i dalje insistiraju na tome da bi Huawei kroz svoju telekomunikacionu opremu mogao da daje kineskim vlasima “backdoor“, odnosno pristup podacima, koji se putem te opreme prenose. Za sada SAD i druge zemlje, osim sumnje, nisu pružili valjane dokaze, koji bi potkrepili zabrane i poziv SAD drugim zemljama da zabrane nove Huawei mreže. U kineskoj kompaniji smatraju da takve odluke nisu mogle biti donijete bez suđenja, a s druge strane, ustav SAD ne dozvoljava Kongresu da donosi takve zakone.

Na upravo završenom MWC 2019 kongresu u Barseloni o SAD lobiranju protiv Huawei kompanije izvijestili su gotovo svi IT mediji, navodeći da su američki lobisti bili prilično oštri u svojim napadima na kinesku kompaniju, po ocjeni Business Insider medija.

Izvor: Huawei.

Sve vijesti