Medojević: Svi postupci čin lične mržnje Katnića

Autor:

Suđenje jednom od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću i ostalim optuženima za pranje novca i formiranje kriminalne organizacije, prekinuto je i biće nastavljeno 12. decembra u podgoričkom Višem sudu.

1
A- A A+
Protest DF-a, Medojević Foto: MONDO/Nikoleta VukčevićMedojević je na suđenje danas doveden iz zatvora gdje se nalazi od petka, jer kako tvrdi sud, odbija da svjedoči. On je na današnjem ročištu tražio izuzeće sudskog vijeća, nakon čega je suđenje prekinuto.

Specijalno tužilaštvo je u januaru podiglo optužnicu protiv Medojevića, i još 11 osoba, pod sumnjom da su prali novac tokom izborne kampanje uoči parlamentarnih izbora.

"Tražim izuzeće kompletnog sudskog vijeća, jer je učestvovalo u mom protivpravnom i protivustavnom stavljanju u zatvor", rekao je on.

Kako je dodao, cijeli postupak se vodi kao "čin lične mržnje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića", zbog javno izgovorene riječi.

"Mene on nije lišio slobode, jer moju slobodu ne može oduzeti - ali je ovim činom narušio ustavni poredak, narušio parlament i doveo čitavo društvo u opasnost od potencijalnih nemira", rekao je Medojević.

Protest DF-a: Riječ se ne može uhapsiti! (FOTO)

Nebojša Medojević je u zatvoru jer je na osnovu odluke Višeg suda kažnjen s ukupno četiri mjeseca zatvora zbog odbijanja da svjedoči u dva odvojena slučaja. Njegovi advokati, međutim, tvrde da je on dao iskaz, ali da se to što je rekao nije svidjelo Specijalnom tužilaštvu koje je zatražilo da se uhapsi.

Viši sud je u ponedjeljak 3. decembra naložio da Medojević provede još dva mjeseca u zatvoru, jer je odbio da svjedoči u predmetu povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu kod Cavtata 1991. i 1992. godine.

Ovu kaznu po zakonu Medojević može izdržati tek pošto mu istekne prethodna takva, zbog koje je od petka u zatvoru, pošto je odbio da kaže ko je pripadnik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji mu je saopštio da je tužilac Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoiše uzeo 100.000 eura kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju "Carine".

Medojević i Knežević su svjedoci, a ne okrivljeni

Sud je zatvor odredio i njegovom kolegi Milanu Kneževiću koji se od četvrtka veče nalazi neprekidno u zgradi parlamenta. On je nekoliko puta ponovio da se neće dobrovoljno predati.

Kneževiću preti zatvor zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajaca 2015.

Knežević: Crna Gora na ivici sukoba, mi smo za mir

Sve vijesti