MAKEDONIJA MIJENJA IME!

Autor:

Makedonsko Sobranje u prvom čitanju izglasalo je u petak uveče sa 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o pristupanju izmjenama Ustava te zemlje.

0
A- A A+

Te promjene bi trebalo da omoguće primjenu Prespanskog sporazuma, koji su početkom jula potpisali predstavnici Grčke i Makedonije, javio je plusinfo.mk.

Na osnovu Prespanskog sporazuma ta bivša jugoslovenska republika bi ubuduće trebalo da se zove Republika Sjeverna Makedonija.

Šefovi diplomatija Grčke I Makedonije potpisali su Prespanski sporazum u prisustvu premijera, nakon pregovora koji su trajali duže od godinu dana uz posredovanje UN, a njegovo prihvatanje podrazumijeva rješenje višedecenijskog spora dvije susedne zemlje.

Spor zbog imena Republika Makedonija razlog je zbog kojeg je Grčka gotovo 27 godina blokirala ulazak Mkedonije u NATO I EU.

Inače, Makedonija je juče u Briselu zvanično otvorila pregovore o priključenju toj sjevernoatlantskoj alijansi.

Makedonija otvara pregovore o članstvu u NATO

Nakon tri dana rasprave i dva dana pauze, u trenutku kada se činilo da vladajuća koalicija neće moći da "namakne" dvotrećinsku većinu za izglasavanje sporazuma, u Sobranju je došlo do velikog preokreta.

Sa zakašnjenjem od deset sati, makedonski parlament usvojio je u prvom čitanju vladin predlog za izmjenu ustava, a zbog tesne većine poslanici su se izjašnjavali pojedinačno.

Odluka parlamenta stupa na snagu odmah.

U nastavku procedure, predsjednik parlamenta Taljat Džaferi bi trebalo da u roku od 15 dana pripremi Nacrt izmenjenog Ustava Makedonije, prenio je portalalb.

Do samo pre nekoliko sati poslanici najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE su tvrdili da će glasati tako što će poštovati volju građana izraženu na nedavno održanom, ali neuspjelom, referendumu.

Prema Prespanskom sporazumu biće predložena četiri amandmana: prvi je o promjeni imena Republike Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija, drugi o izmjenama i dopunama preambule Ustava, treći će garantovati teritorijalne granice a četvrti treba da garantuje brigu za makedonske državljane u dijaspori i šire.

Skopski mediji su inače prenijeli da su danas iz kućnog pritvora puštena dva poslanika VMRO-DPMNE, Sašo Vasilevski i Luben Arnaudov, koji su optuženi da su učestvovali u nasilju u parlamentu 27. aprila prošle godine.

Za izmjene ustavnih amandmana glasala je vladajuća većina uz osam poslanika opozicije, javila je Telma tv, a u međuvremenu generalni sekretar VMRO-DPMNE Igori Janušev optužio je vladajuću većinu da je platila poslanicima opozicije da promjene mišljenje i glasaju za ustavne promjene, što su iz vladajuće koalicije demantovali.

Vlada Crne Gore čestitala Makedoniji

Vlada Crne Gore čestitala je Makedoniji i premijeru Zoranu Zaevu usvajanje odluke o početku procesa za izmjenu Ustava u makedonskom Sobranju.

"Čestitamo Makedonija i premijeru Zoranu Zaevu. Crna Gora je uz svoje makedonske prijatelje na njihovom putu ka NATO i Evropskoj uniji", piše ne Tviter nalogu Vlade.


Makedonski parlament usvojio je dvotrećinskom većinom od 80 glasova odluku o pristupanju izmjenama ustava te zemlje.

Promjene bi trebalo da omoguće promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog I grškom premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Tagovi:
Sve vijesti