Šampioni: Crna Gora je vaterpolo velesila!

Autor:

“Ajkule” osvojile Svjetsku ligu u Budimpešti pobjedom nad domaćom Mađarskom nakon peteraca - 9:9 u regularnom dijelu, 4:2 petercima - za drugu našu titulu u Svjetskoj ligi

Šampioni: Crna Gora je vaterpolo velesila! Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Crna Gora je pobjednik Superfinala Svjetske lige!

Tako su naše ponosne “ajkule” osvojile drugo zlato u tom respektabilnom takmičenju, nakon što je prvo upisano 2009. u Podgorici. Sa druge strane, Mađari su se morali zadovoljiti srebrom i sačekaće neku drugu priliku u Svjetskoj ligi, koju čekaju čak od 2004. godine.A naši momci su odradili Mađare nakon peteraca u njihovoj kući - Budimpešti! U regularnom dijelu je bilo 9:9 (2:2, 4:2, 2:3, 1:2), a nakon peteraca je bilo 4:2 pošto su za nas golove postigli Ivović, Đurđić, Drašković i Brguljan, dok su za domaćina strijelci bili Batori i Manherc, a stative su pogodili Vamoš i Zalanki.

Sada Crna Gora u Svjetskoj ligi ima pet medalja - dva zlata (2009, 2018), srebro (2010) i dvije bronze (2013, 2014)!

“Ajkule” nisu igrale igru koja ih je krasila tokom grupne i eliminacione faze Svjetske lige, posebno što se tiče igrača više, ali i kao takva protiv odlične Mađarske sa raspoloženim golmanom Nađom uspjela je da bude makar - ravnopravna.

Momci Vladimira Gojkovića su odmah na startu utakmice poveli sa 2:0 golovima Aleksandra Ivovića, ali se Batori revanširao našem najboljem igraču. Tako je prva četvrtina okončana neriješenim rezultatom - 2:2.

Međutim, start druge dionice je bio očajan! Ustvari, kraj prve i početak druge…

Leka i drugovi čak 10 minuta nisu postigli gol, pa je trofejni domaćin preko Kovača i Manherca stigao do 5:3 na 3.36 minuta do poluvremena. Međutim, “ajkule” su se probudile, tačnije Mišić i Janović, a na odmor se otišlo sa dva gola zaostatka - 6:4.

Gojkovićev govor na poluvremenu je razbudio ekipu, igrana je znatno bolja odbrana, lopte su se racionalno trošile, a Mađarska skoro osam minuta nije postigla pogodak. U tom periodu Ivović je realizovao peterac za gol minusa, a Drašković je na 2.30 do kraja treće četvrtine, nakon što je odlično izborio poziciju, potpisao prvi neriješen rezultat nakon 2:2 - 6:6.

A dok su naši slavili, Mađari su spakovali dva gola (Vamoš, Erdelj), ali je neizvjesnih posljednjih osam minuta donio Mišić pogotkom za 8:7. Na otvaranju četvrte četvrtine, Gojkovićevi učenici su imali tri idealne prilike za izjednačenje, ali su (dva puta) Ivović i Brguljan pogodili prečke - Brguljan sa igračem više.

Međutim, Mišić je odradio posao kad nisu mogli iskusniji saigrači - na 3.36 do kraja utakmice je vratio utakmicu na početak! Mezei je iskoristio nepažnju naše odbrane, a onda je Petković na minut do kraja postigao golčinu za 9:9.

Crna Gora je praktično imala napad za trijumf, brzo ga je prokockala, pa je ostavila 17 sekundi domaćinu. Ali Mađarska nije mogla ništa protiv naše odbrane.

Tako je pobjednik riješen petercima…

Crna Gora - Mađarska 9:9 (2:2, 2:4, 3:2, 2:1), nakon peteraca 13:11

BUDIMPEŠTA - Bazen "Duna arena".

Sudije: Moler (Argentina), Aleksandresku (Rumunija).

Igrač više: Crna Gora 10 (1), Mađarska 7 (4).

Peterci: Crna Gora 1 (1) Crna Gora: Lazović, Draško Brguljan, Banićević, Petković 1, Vidović, Đuro Radović, Mlađan Janović 1, Đurđić, Ivović 3, Mišić 3, Drašković 1, Spaić, Kandić.

Mađarska: Nađ, Anđal, Manherc 2, Zalanki, Vamoš 1, Mezei 1, Jansik, Kovač 1, Erdelji 2, Batori 2, Bedo, Pohl, Kardoš.

Sve vijesti