Njegovo veličanstvo - Mundijal: POČINJE!

Autor:

Svjetsko prvenstvo u fudbalu, 21. po redu, startuje danas u Moskvi, na stadionu Lužnjiki, utakmicom između domaćina Rusije i Saudijske Arabije od 17 časova

Obrojavanje je završeno! Počinje Mundijal!

Da li ste spremni?

Utakmicom Rusija - Saudijska Arabija od 17 časova na stadionu Lužnjiki biće otvoreno Svjetsko prvenstvo fudbalu.

Od 209 članica, koliko ih ima FIFA, za najveći svjetski trofej u Rusiji boriće se 32 reprezentacije, među kojima je i Srbija, poslije osam godina.

Selekcija Srbije će igrati u grupi E zajedno sa selekcijama Kostarike, Brazila i Švajcarske.

Utakmice na najvećoj smotri fudbala u Rusiji igraće se osim u Moskvi u još 10 gradova - Samari, Njižnjem Novgorodu, Volgogradu, Jekaterinburgu, Saransku, Rostovu na Donu, Kaljiningradu, Kazanju, Sočiju i Sankt Peterburgu, s tim da ruska prijestonica daje dva stadiona - Oktritije arenu i Lužnjiki.

Za velelepna, moderna zdanja i okolnu infrastrukturu Vlada Rusije uložila je čak 20 milijardi dolara, svi su u državnom vlasništvu i sa najvišim kriteterijumima FIFA, uz maksimalne mjere bezbjednosti, pa se očekuje da organizacija bude na vrhunskom nivou.

MONDO VODIČ ZA MUNDIJAL U RUSIJI

Titulu prvaka svijeta brani Njemačka, koja je prije četiri godine bila najbolja u Brazilu.

Pred Njemcima je svakako veliki izazov, jer su titulu dvaput zaredom osvajali samo Italija (1934. i 1938) i Brazil (1958. i 1962), što znači da to niko nije uspio više od pola vijeka.

Mundijal je za 88 godina osvajalo samo osam selekcija - Brazil (pet trofeja), Njemačka i Italija (četiri), Urugvaj i Argentina (po dvaput), Englezi, Španci i Francuzi

Spisak glavnih izazivača je dugačak.

Timovi sa šampionskim pedigreom uvek su u najužem krugu favorita, tako da izuzetak nije ni Rusija 2018.

Tu su petostruki šampion Brazil, potom Argentina, Francuska, Španija, koja je pred start takmičenja smijenila selektora Đulena Lopetegija i postavila Fernanda Jera...

Konce velesilama će pokušati da pomrse mnogi, a prema procjenama kladionica, najviše šansi imaju evropski prvaci Portugal, Belgijanci, Danci, Hrvati, Kolumbijci...

Za Srbiju bi veliki uspijeh bio da prođe grupnu fazu, što će biti mnogo lakše ako na startu, u nedelju, savlada nezgodnu Kostariku prije utakmica protiv Švajcarske 22. juna u Kaljiningradu i pet dana kasnije Brazila u Moskvi.

Prije prve utakmice na Mundijalu Rusija - Saudijska Arabija pred 80.000 gledalaca na Lužnjikiju, biće upriličeno svečano otvaranje šampionata, uz prigodan program sa britanskom pop zvezdom Robijem Vilijamsom u centru pažnje.

MONDO je na licu mjesta, svakodnevno će pratiti događaje u Rusiji, uz direktne prenose, a o svemu što vas očekuje u narednih 31 dan informišite se na našem SPECIJALU.

Provjerite sastave grupa, raspored i satnicu Mundijala, ko su najveće zvijezde u Rusiji, ali i testirajte svoje znanje o svjetskim šampionatima userijalu kvizovakoje smo pripremili za vas. Pratite nas i na društvenim mrežama, jer i tamo ima mnogo zanimljivih iI korisnih informacija.

Od danas su vam potrebni dobro društvo, grickalice i piće - krećemo!

Sve vijesti