Pavićeviću zbog dugova plijene imovinu

Autor:

Dva javna izvršitelja pokrenula su prinudnu naplatu dugova i blokirali nepokretnu imovinu firme Samba, bivšeg predsjednika opštine Bar Žarka Pavićevića. To se može vidjeti u podacima Uprave za nekretnine.

2
A- A A+
Pavićević Pavicevic Žarko Zarko Foto: MONDO/Anto Baković

  Radi se o teretima koji su upisani krajem septembra 2016. i početkom maja 2017. godine. Predstavnici katastra upisali su prvo zabilježbu rješenja o izvršenju na osnovu zaključka iv.br. 767/15 od 12. septembra 2016. godine javnog izvršitelja Ane Nikić iz Bara, piše Dan.

Skoro godinu kasnije dodat je i novi teret javnog izvršitelja Snežane Pavličić iz Podgorice iv.br. 640/17 od 10. aprila 2017. godine. Ti tereti i danas su aktivni.

“Shodno članu 30 Zakona o javnim izvršiteljima, javni izvršitelj je dužan da kao poslovnu tajnu čuva podatke do kojih dođe u obavljanju svoje djelatnosti, te Vam stoga ne možemo dostaviti tražene podatke”, saopšteno je iz kancelarije Snežane Pavličić.

Kompanija Samba osnovana je u julu 2002. godine. Njena djelatnost je “ostala trgovina na veliko”. Osnivači Sambe su Žarko Pavićević i njegov sin Predrag Pavićević, koji je ujedno i izvršni direktor.

Novinar Dana kontaktirao je s Predragom Pavićevićem, ali on nije bio voljan da saopšti ko je angažovao javne izvršitelje i koliki je dug u pitanju.

Pavićeviću krivična za zloupotrebu položaja

Predstavnici njegove firme predali su uredno Poreskoj upravi IOPPD obrazac i prijave poreza na dobit za prošlu godinu. U finansijskom izvještaju može se vidjeti da je kompanija Samba 2017. godine imala ukupnu aktivu 1.928.438 eura. Prijavili su i neraspoređenu dobit od 579.195, koja je prenesena iz ranijih godina. Takođe, evidentiran je i gubitak od 369.753 eura.

Dan je krajem prošlog mjeseca objavio da je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo novu istragu protiv Žarka Pavićevića zbog poslova u kojima je Pošta Crne Gore oštećena za 2,5 miliona eura. Istraga u kojoj je, osim Pavićevića, saslušano nekoliko svjedoka pokrenuta je na osnovu tužbe koju je Pošta Crne Gore podnijela protiv Zavoda za izgradnju Bara u stečaju, koji je bio u vlasništvu Žarka Pavićevića, i barske kompanije USEFA. Pavićevićeva firma navodno nije poštovala ugovor o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog prostora, čime je Pošti nanijeta šteta od 2.500.000 eura.

Pavićeviću odbijen kućni pritvor

Pošta Crne Gore je još 2008. godine sa ZIB-om sklopila ugovor o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog prostora na jednoj od atraktivnijih lokacija u centru Bara. Tim ugovorom Pošta je, uz saglasnost ministarstava finansija i telekomunikacija, uložila državno zemljište kako bi zauzvrat dobila 30 odsto od izgrađenog stambeno-poslovnog prostora, odnosno građevinsku nekretninu čija je najmanja vrijednost morala da iznosi 4.300.000 eura.

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je krajem prošle godine presudu kojom je Žarko Pavićević osuđen na godinu zatvora zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Sve vijesti