"Slušaj pažljivo, reći ćemo ovo samo jednom..."

Autor:

Bio si najbolji! Setimo se najomiljenijeg kafedžije malih ekrana, koji nas je napustio prošle godine.

1
A- A A+

Na današnji dan pre godinu dana, izgubili smo legendarnog glumca iz serije serije "Alo, Alo" Gordena Keja.

Svet je zanemeo nakon što je objavljena ova tužna vest. Nije bilo kolege koji ga nije pomenuo, niti obožavatelja koji se nije rastužio kada je saznao da je legendarna švalerčina poslednje godine svog života provela u staračkom domu i tek ponekad prepoznavala prijatelje kada ga posete...

TUGA: Napustio nas Rene Artoa

Priča o njemu počinje ovako: Gorden Ficdžerald Kej (75) je bio engleski komičar rođen u Jorkširu 1941. godine. Igrao je ragbi, radio u fabrikama tekstila i traktora, Studirao je na Univerzitetu "King James" u Hadersfildu, gde se zaposlio kao radijski voditelj. Njegov najveći uspeh – intervjuisao je "Bitlse" 1965. godine!

Ubrzo ga je zainteresovala gluma - pojavio se u nekoliko serija, igrao je pored slavnog britanskog komičara Ronija Barkera, a onda, ulogom Renea, i sam postao legenda.

Imao je 41 godinu kada je dobio ponudu da igra u seriji Dejvida Krofta "Alo, Alo".

Kralj komedije (VIDEO)

Iste sekunde je prihvatio, i na poziciji vlasnika kafea, tačnije supruga koji je oženio madam Edit ostao deset godina (1982 - 1992). 

Gorden je 1989. godine napisao autobiografiju u kojoj se osvrnuo na svoju "aktuelnu ulogu". U knjizi "Rene i Ja: nešto kao autobiografija" pisao kako je od stidljivog klinca iz radničke porodice u Jorkširu postao ekstrovertni Rene. Priznao je i da je najveći udarac za njega bio kada su tabloidi otkrili da je homoseksualac. Ipak, glumac je osvojio simpatije ljudi kada je javno priznao da je sve istina. Potom je u autobiografiji pisao o tome koliko je teško biti "stidljivi, debeli, gej mladić".

Preminuo Hans Gering

Pisao je i da je njegovo pravo ime GordEn, ali da ga britansko udruženje glumaca greškom proglasilo GordOnom.

Tokom zvanično najjače oluje u Evropi, koja je zahvatila Veliku Britaniju 1990. godine, Rene je zadobio teške povrede – deo drvene reklame se odlomio, probio šoferšajbnu automobila i zabio glumcu u čelo. Par meseci kasnije vratio se na posao...

Hvala na seriji!

Na današnji dan prisetili bismo se Renea, smeha i kultnih izreka. Ne bismo kvarili najjaču od svih prevodom, pa ćemo u njegovu čast danas izgovoriti YOU STUPID WOMAN!

Izvor: YouTube

Sećate se, ovo bi svaki put kada bi ga Madam Edit uhvatila u švaleraciji i svaki put bi se izvukao...

A, šta kažete na početak svake epizode i pitanje "Verovatno se pitate šta radim..." u kokošinjcu, u mantiji, nemačkoj uniformi... ili kada bi prozivao Leklera: "Čovek s hiljadu lica, a svako isto". Naravno, ne zaboravimo i taštu u krevetu na tavanu i Reneovo večito. "Shut up you old bat!".

Izvor: YouTube

Setićemo se i kako bi svaki put prevrnuo očima kada bi ugledao Mišel iz Pokreta otpora i čuo ono njeno "Ovo ću reći samo jednom..."

Mi ćemo na današnji dan reći i drugi put - Gorden Kej je bio najbolji!

Sve vijesti