Jelena Savojska sahranjena u Italiji

Autor:

Njeno kraljevsko veličanstvo Jelena od Savoje (rođena princeza Petrović-Njegoš), kraljica Italije, princeza Crne Gore, sahranjena je u marijanskom svetilištu Vikoforte.

Tijelo Jelene Savojske, supruge Viktora Emanuela III, 15. decembra je u velikoj tajnosti prebačeno u Italiju i sahranjeno u svetilištu Vikoforte kod Mondove, na području Kunea.

U saopštenju je nećakinja Marija Gabriela od Savoje zahvalila predsjedniku Italije Serđu Matareli, koji je dopustio prenos tijela u Italiju, prenosi portal Antena M.

Povratak tijela podudara se s sedamdesetom godišnjicom smrti Viktora Emanuela III koji je umro i još je sahranjen u Aleksandriji u Egiptu.

U poruci Matareli, Marija Gabriela od Savoje je izrazila nadu da povratak njene bake može služiti i kao podsjećanje na činjenicu kako je otišao njen đed.

Viktor Emanuele III odrekao se u maju 1946. godine prijestola u korist sina, Umberta II. Mjesec nakon toga na referendumu je uspostavljena Italijanska Republika.

Viktor Emanuele umro je u Aleksandriji, Egiptu, godinu nakon odlaska iz Italije, a njegova udovica ostala je u izgnanstvu u Francuskoj.

Kraljica Jelena umrla je u Monpeljeu 1952. U poruci Marije Gabriele navodi se kako govori "u ime potomaka kraljevskog para koji je 51 godinu braka živio zajedno s Italijanima u dobru i zlu".

Predsjednik Matarela je takođe dao odobrenje za sahranu njenog supruga Nj.K. veličanstva kralja Viktora Emanuelea III, koja će biti naknadno obavljena. Spekuliše se da bi se to moglo desiti 28. decembra, na dan smrti italijanskog kralja i crnogorskog zeta.

Jelena Petrović Njegoš (it. Elena del Montenegro, ili Elena di Savoia) bila je šesta ćerka crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene.

Imala je petoro djece.

Legenda o kraljici Jeleni, stvorena je još za vrijeme njenog života i sačuvala se do današnjih dana u svijesti crnogorskog i italijanskog naroda. Njen život obilježili su tragični preokreti - njen otac i njen muž za njenog života ostali su bez svojih kruna - ali i brojna dobročinstva.

Zasluge Jelene Savojske za italijanski narod bile su tolike da je katolički biskup Rišar iz Monpeljea inicirao da se proglasi za sveticu.

Sve vijesti