Ako budemo dobri: CRNA GORA U EU 2025.

Autor:

Hrvatski "Jutarnji list" navodi da je imao uvid u povjerljiv dokument koji bi Evropska komisija trebalo da usvoji uskoro, a u kom se pominje i članstvo Crne Gore u EU.

1
A- A A+

Taj list piše da će EU kao uslov postaviti rješavanje otvorenih pitanja o granicama između Hrvatske i Crne Gore, ali i Hrvatske i Srbije. Ta pitanja bi trebalo da se riješe, kako navodi "Jutarnji" do 2023. i ona su uslov da Crna Gora i Srbija dotada zaključe pregovore o članstvu u EU i postanu punopravne članice do kraja 2025.

Kocijančić: Da, radi se na tome

Evropska komisija još nije finalizovala strategiju proširenja, usaglašavanje teksta između Evropske komisije i zemljama članica je u toku, ali dokument na kome se radi predviđa završetak pristupnih pregovora Crne Gore sa EU do 2023. godine i ulazak u članstvo do 2025.godine, potvrđeno je Tanjugu u EU. "Evropska komsija priprema stregiju za uspešno pristupanje Crne Gore i Srbije kao kandidata predvodnika. Strategija će obuhvatiti i cio region Zapadnog Balkana, a biće usvojena sledeće godine", izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Za Srbiju je, piše list, važna i poruka da će morati da riješi odnose s Kosovom putem pravno obvezujućeg dokumenta, za koji se u ovom dokumentu kaže da je ključan za stabilnost cijelog regiona i evropsku perspektivu.

U dokumentu su navedeni indikativni koraci za dovršetak članstva Crne Gore i Srbije u EU do 2025. godine. Do kraja 2019. godine te bi države trebale biti fokusirane na ispunjenje prelaznih mjera iz područja vladavine prava.

Godina 2023. spominje se kao godina u kojoj bi Crna Gora i Srbija trebale da zaključe pregovore o članstvu, a Bosna i Hercegovina ih otvori.

Godine 2024. potpisao bi se Ugovor o pristupanju između EU i Crne Gore, kao i EU i Srbije, na predlog Evropske komisije i uz davanje pristanka Evropskog parlamenta. Taj bi ugovor bi trebalo da ratifikuju sve države članice na vrijeme da bi te dvije države ušle u EU do kraja 2025. godine.

Iako je iz dokumenta vidljivo da su indikativni rokovi za dovršetak procesa integracije u članstvo u EU jasno navedeni samo za Crnu Goru i za Srbiju, jer su u ovom trenutku vodeći u tom procesu, u istom se nacrtu navodi da je ta perspektiva otvorena za sve “partnere” iz regije te da i dalje ostaje zasnovana na individualnim zaslugama.

U dokumentu se namjerno ne spominje “šest država”, nego “šest partnera”, zbog Kosova koje još nije priznalo pet država članica Europske unije, piše “Jutarnji list.”

Pomenuti dokument je zapravo strategija Evropske komisije nazvana "Vjerodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan", u kojoj se navodi da EU ne želi da uveze granične sporove između država regiona.

Ovaj nacrt u koji je "Jutarnji list" imao uvid, još je zaštićeni dokument, a konačna verzija trebalo bi da se usvoji i objavi u februaru sledeće godine, kako je najavio u svom godišnjem govoru o stanju Unije predsjednik EK Žan Klod Junker.

Tagovi:
Sve vijesti