Koja država je najveći prijatelj Crne Gore? ANKETA

Autor:

U prvoj decembarskoj anketi biramo državu koja zaslužuje status najvećeg prijatelja Crne Gore u svijetu.

Istorija međudržavnih odnosa uči da nema vječitih saveznika. Uprkos tome, neke države njeguju vjekovima bliske odnose zasnovane na zajedničkim političkim i ekonomskim interesima, odnosno etničkim, kulturološkim, jezičkim i drugim vezama.

 U skladu sa strarogrčkom frazom „panta rei“ (sve teče, sve se kreće“), i međudržavna prijateljstva mijenjaju se, međutim, kroz vijekove a nekada i dekade. Istorija odnosa Crne Gore i Srbije, koju je revolucionar, posleratni disident i najprevođeniji crnogorski pisac Milovan Đilas opisao kao odnos klatna i sata („koliko se Srbija primiče toliko se Crna Gora odmiče od nje i obranto“), možda najbolji je primjer kako stoje stvari na ovom planu.

 Đilasova opaska potvrdila se, uostalom, samo tokom poslednjih petnaestak godina tokom kojih se amplituda odnosa dvije države kretala od konfliktnih u predreferendumskoj i postreferendumskoj fazi do izvanrednih kakve imamo danas.

Odnosi sa drugom državom koja, poput Srbije, slovi za istorijskog saveznika Crne Gore, Rusijom, takođe su imale sličnu amplitudu  u poslednjoj dekadi. Nažalost, u obratnom smjeru mada činjenica da dvije zemlje prije dvije godine proslavile tri vijeka diplomatskih odnosa obećava da će se stvari promijeniti i na ovom planu.

Među državama koje se u Crnoj Gori tradicionalno doživljavaju kao prijateljske je i Italija. Veze sa ovom velikom državom dostigle su kulminaciju nakon što se ćerka kralja Nikole Jelena udala za italijanskog princa, kasnije kralja Vitoria Emanuela III. Dinastičke veze dvije države, nažalost, nisu spasile Crnu Goru od italijanske okupacije u Drugom svjetskom ratu, ali je pobjeda antifaističkih snaga u obje države uticala na brzo obnavljanje starog prijateljstva.

 Status aktivnog saveznika Crne Gore u oba svjetska rata (kao dijela Kraljevine Jugoslavije, odnsono FNRJ u nastajanju), imale su i SAD i Velika Britanija. U Balkanskim ratovima to su, pored Srbije, bile i Grčka i Bugarska.

Naglašeno prijateljske odnose Crna Gora je krajem 19. i početkom 20. vijeka imala i sa Francuskom u kojoj je, između ostalog, školovan poslednji crnogorski monarh Nikola I Petrović.

Ratni neprijatelji iz dva svetska rata Njemačka i Austrija, u mirnodopskim uslovima postali su brzo ekonomski saveznici nše zemlje zahvaljujući turizmu i velikom broju državljana Crne Gore koji su odlazili u ove države u potrazi za boljim životom.

Slične ekonomske veze uticale su i na percepciju građana Crne Gore prema SAD, brojnim zemljama Zapadne Evrope, naročito skandinavskim državama...

 Na listi prijateljskih zemalja svakako zaslužuje da se nađe i Albanija s kojom je, nakon decenija zategnutih odnosa, poslednjih desetak godina preko ekonomske saradnje uspotavljeni bliski odnosi.  

Jake ekonomske veze i pozitivno iskustvo iz suživota u bivšoj SFRJ donijeli su status prijateljske države Sloveniji. Nakon nemilih događaja s početka 90-ih godina prošlog vijeka, prijateljski odnosi uspostavljeni su i sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Bliske veze sa Makedonijom iz vremena bivše SFRJ obnovljene su odmah nakon raspada velike Jugoslavije, pa je ova balkanska zemlja svakako zaslužila da se nađe na listi prijatelsjkih država.

Kao veliki investitori, status ekonomskih saveznika zaslužili su minulih godina i Ujedinjeni Arapski Emirati, Azarbejdžan i Kina pa vjerovatno ima građana koji ove države doživljavaju kao najbolje prijatelje Crne Gore...

Izjasnite se, kakav je vaš stav po ovom pitanju:

Sve vijesti