Pens: SAD i Crna Gora prijatelji i partneri

Autor:

Crnogorsko-američki odnosi su strateški, partnerski i prijateljski i razvijaju se na dobrobit dvije države i njihovih naroda, ocijenili su premijer Crne Gore, Duško Marković, i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Majk Pens

Oni su, na sastanku, zajednički ocijenili da je u obostranom interesu produbljivanje saradnje na ekonomskom planu.

Marković i Pens posebno su istakli da je Crna Goda strateški okrenuta Zapadu i zapadnom sistemu vrijednosti i da u nastavku tog puta računa na punu podršku SAD, da tu podršku ima i da će biti uložen trud da ta podrška u neposrednoj budućnosti otjelotvorena i na ekonomskom planu“, saopšteno je iz Vlade.

Marković je još jednom zahvalio Pensu na posjeti, rekavši da je današnji dan istorijski za Crnu Goru i da će ga pamtiti generacije.

 On je zahvalio SAD-u i na dosadašnjoj podršci Crnoj Gori rekavši da su svi naši uspjesi i dobri rezultati istovremeno i američki uspjesi.

Premijer je, dodaje se, istakao činjenicu da su SAD vjerovale u Crnu Goru i njene kapacitete i dodao da Crna Gora to ne zaboravlja.

Sagovornici su, razgovarajući na temu ekonomije, postigli punu saglasnost o potrebi snažnijeg prisustva američkih investitora u Crnoj Gori. Marković je tom prilikom istakao naš interes da, uz investicije iz SAD, prije svega unapređujemo preduzetnička i upravljačka znanja i rekao da će lično biti na raspolaganju svakom američkom investitoru kako se on ne bi izgubio u šumi naše administracije koja još uvijek sazrijeva“, kaže se u saopštenju.

Pens je najavio i lični angažman na tome da renomirani američki investitori dođu u Crnu Goru, kao i da Crnu Goru prvom prilikom posjeti američki ministar trgovine Vilbur Ros, istaknuti investitor.

Pens je, u kontekstu stvaranja još povoljnije klime za investitore, rekao da u potpunosti podržava napore Vlade na unapređenju vladavine prava i funkcionisanja pravne države.

Pens je ocijenio da su pred Crnom Gorom velike mogućnosti.

Podržavamo vas jer vjerujemo da Crna Gora ima sjajnu budućnost“, rekao je on.

On je, kako je saopšteno, posebno istakao ulogu Crne Gore u regionu Zapadnog Balkana. „Crna Gora može da bude primjer na Zapadnom Balkanu. Vi ste primjer zdrave demokratije i zdrave privrede koja treba da bude uzor regionu“.

Marković je, informišući Pensa o političkoj situaciji u Crnoj Gori, ponovio spremnost da otvori dijalog sa dijelom opozicije, što je Pens podržao, ocijenivši da opozicione stranke treba da se vrate u parlament.

Pens je ponovio da Crna Gora ima punu podršku SAD u istrazi i suđenju optuženima za događaje iz oktobra 2016“, dodaje se u saopštenju.

Tagovi:
Sve vijesti