Srbija zastupa Crnu Goru u 39 država

Autor:

Diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije zastupaju interese Crne Gore u 39 država, navodi se u Uredbi o viznom režimu, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, piše Dan.

0
A- A A+

Prema ovom dokumentu, Bugarska za potrebe Crne Gore izdaje vize u pet država, a Hrvatska u tri.

U dokumentu Ministarstva vanjskih poslova, na čijem je čelu potpredsjednik vlade Igor Lukšić, objašnjava se i da stranci kojima je potrebna viza za ulazak u Crnu Goru, na osnovu zaključenih sporazuma o zastupanju u svrhu efikasnijeg i ekspeditivnijeg procesa pribavljanja vize mogu obratiti diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, Bugarske i Hrvatske.

Podvučeno je da iako Crna Gora izdaje vize za ulazak u zemlju, u državama u kojima nema diplomatsko-konzularnih predstavništva Crne Gore to rade Srbija, Hrvatska i Bugarska.

Interese Crne Gore zastupaju diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u Alžiru, Angoli, Argentini, Australiji, Bjelorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Egiptu, Etiopiji, Finskoj, Holandiji, Indiji, Indoneziji, Iraku, Iranu, Izraelu, Japanu, Jordanu, Južnoj Africi, Kanadi, Kuvajtu, Libiji, Maroku, Meksiku, Nigeriji, Norveškoj, Peruu, Potrugalu, Republici Koreji, Rumuniji, Siriji, Slovačkoj, Španiji, Švedskoj, Tunisu, Ukrajini i Zambiji.

Diplomatsko-konzularna predstavništva Bugarske u Azerbejdžanu, Gruziji, Jermeniji, Moldaviji i Kazahstanu pružaju usluge građanima Crne Gore, dok u Australiji, Čileu i Sjedinjenim Američkim Državama mogu podnijeti zahtjev predstavništvima Republike Hrvatske, prenosi Dan.

Lica koja posjeduju putne isprave organizacija Ujedinjenih nacija ili njenih specijalizovanih agencija, mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana bez vize.

Imaoci putnih isprava izdatih od država članica EU, ili i SAD, Kraljevine Norveške, Republike Island, Švajcarske, Kanade, Državne zajednice Australije, Novog Zelanda i Japana, na osnovu Konvencije o pravnom položaju izbjeglica iz 1951. godine ili Konvencije o pravnom položaju lica bez državljanstva iz 1954. kao i putnih isprava za strance mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana bez vize, navodi se u tekstu uredbe.

Uredbom je predviđeno da građani država sa kojima su zaključeni bilateralni sporazumi o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše, odnosno o uslovima putovanja mogu ulaziti, boraviti i prelaziti preko teritorije Crne Gore u skladu sa tim sporazumima. Predviđeno je da vlasnici važećeg, diplomatskog ili službenog pasoša akreditovani kod Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, lica kojima je izdata posebna lična karta, mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u našoj državi bez vize.

Građani Azerbejdžana i Jermenije mogu boraviti u Crnoj Gori sa pasošem, bez vize, do kraja novembra tekuće godine. Kazahstanci to pravo imaju do 31. oktobra.

Boravak u Crnoj Gori sa ličnom kartom, na 30 dana, mogu ostvariti građani 45 država. Stanovnici 72 zemlje to pravo imaju ukoliko posjeduju pasoš.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, rekao je krajem juna da će se voditi detaljni razgovori, o mogućem uspostavljanju zajedničkih diplomatskih predstavništava sa državama regiona, uključujući i Crnu Goru, piše Dan.

Dačić i Lukšić su nedavno potpisali Sporazum o ustupanju korišćenja nepokretnosti na recipročnoj bazi za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava, na osnovu koga Srbija i Crna Gora, daju na korišćenje jedna drugoj zgrade ambasade u Beogradu i Podgorici.

Kada je stvaranje zajedničkih ambasada u pitanju, Crna Gora je posebno zainteresovana za one države gdje nije bilateralno zastupljena, a u kojima se nalaze sjedišta međunarodnih organizacija.

Sve vijesti