Odnosi Crne Gore i Albanije primjer za region

Autor:

Odnosi Crne Gore i Albanije su prijateljski i mogu poslužiti kao primjer dobrosusjedskih odnosa u regionu, ocijenio je predsjednik crnogorskog parlamenta, Darko Pajović nakon sastanka sa albanskim kolegom, Ilirom Metom.

0
A- A A+

  Pajović je kazao da se bilateralna saradnja dvije države zasniva na međusobnom poštovanju, razumijevanju, povjerenju i podršci, a povezuju ih zajednička istorija i kultura.

“Postoji odlična osnova za dalje unapređenje razvijenih već postojećih dobrih odnosa ali i posebnih bilateralnih koji će biti za dobrobit građana, kao što su saobraćaj, infrastruktura, energetika, zaštit životne sredine i održivi razvoj”, rekao je Pajović na konferenciji za novinare.

On je istakao značaj održivog razvoja i valorizacije prirodnih resursa koje Crna Gora i Albanija dijele od Prokeletija, kanjona Cijevne, Skadarskog jezera pa do rijeke Bojane.

“To je nešto što dugujemo budućim generacijama, potomstvu čija je zajednička budućnost uskoro u NATO-u, a nadam se ne tako dugo i u Evropskoj uniji”, rekao je Pajović.

On se zahvalio parlamentu Albanije što je bio jedan od prvih od država članica NATo-a koji je ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

Kako je ocijenio, Albanija je time pokazala da želi Crnu Goru, svog prvog susjeda uz sebe u tom uticajnom bezbjendosno političkom savezu, koji treba da doprinsese trajnoj stabilizaciji i miru zemalja Zapadnog Balkana.

“Albanija nam je ukazala povjerenje da ćemo pristupanjem u NATO, zajedno sa ostalim partnerima rješavati globalne izazove”, rekao je Pajović.

Prema negovim riječima, za Crnu Goru i Albaniju NATO i EU predstavljaju dva kompatibilna institucionalna procesa koji nemaju alternativu.

On se nada da će Albanija u što kraćem periodu dobiti “zeleno svijetlo” od EU za otvarenje pregovora.

“Pristupni pregovori donose nove odgovornosti ali njihov trend dodatnu motvaciju za dinamiziranje errospkog integracionog cilja.

Pajović je saoopštio da je sa Metom dogovorio inteziviranje saradnje dva parlment posebno parlametarnih odbora za praćenje evropskih integracija i odbora za međunarodne odnose.

On je posebno zadovljan što će se Meta crnogorskim poslanicima u parlamentu prvi put obratiti na albanskom jeziku. “I time označiti da je konačno zaživjela, ne tako mala, inicijativa albanskih partija da se njihovim poslanicima u Skupštini omogući upotreb amaternjeg jezika".

“Ovo može izgledati kao mala, čak i tehnička vijest, ali se ovim pokazuje poštovanje moderne evropske i građanske Crne Gore prema pripadnicima manjinskih naroda”, poručio je Pajović.

Meta kazao je da je ajvažnije što će od danas albanski poslanici moći da se obrate na svom maternjem jeziku u crnogorskom parlamentu.

“Ovo je posebna poruka koja se šalje ne samo Albancima u Crnoj Gori nego i cijelom svjetu o demokratskim dometima Crne Gore”, istakao je Meta.

On je kazao da je put Crne Gore prema atlanskim integracijama u interesu Albanije i njenog naroda.

“Imamo velike zajedničke izazove pred nama ali smo odlučni da ih, zajedničkom saradnjom, pobijedimo”, rekao je Meta.

On je ponovio da Albanija i Crna Gora imaju zajedničke prirodne resurse i saopštio da je dogovorena saradnja o njihovoj zaštiti, ali i valorizaciji i upravljanju u interesu svih građana.

“Pričali smo o značaju koje imaju zajedničke turističke ponude Albanije i Crne Gore, zatim o povećanju saradnje diplomatskih predstavništava, pošto je to u intresu svih naših građana”, rekao je Meta.

On je poručio da će se Albanija starati o crnogorskoj nacionalnoj zajednici u toj državi.

Sve vijesti