Dikić bi na liječenje, Jovanović se nije pojavio

Autor:

Zbog brojnosti procesnih predloga, sutkinja Suzana Mugoša je prekinula pretres i nastavak zakazala za sjutra.

Nastavak suđenja za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora, obilježili su zahtjevi tužilaštva i odbrane za razdvajanje postupaka protiv Miloša Jovanovića i Bratislava Dikića. Zbog brojnosti procesnih predloga, sutkinja Suzana Mugoša je prekinula pretres i nastavak zakazala za sjutra. Jovanović se danas nije pojavio u sudnici, niti je opravdao svoj izostanak.

U nastvaku suđenja četrnaestočlanoj grupi, optuženoj za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora prošle godine, optuženi Bratislav Dikić je poručio da uprkos bolovima može da prati suđenje. Njegov advokat traži odvajanje procesa protiv Dikića i njegovo liječenje u Srbiji.

Glavni pretres protekle sedmice prekinut je zbog bolesti optuženog Bratislava Dikića, dok je odbranu iznosio okrivljeni Srboljub Đorđević.

Advokat Milan Petrović istakao je da je Dikiću hitno potrebno da se odradi hirurška intervencija, jer je njegova bolest u posljednjih nekoliko mjeseci uznapredovala.

Odbrana je zatražila da se suđenje na neko vrijeme prekine zbog liječenja Dikića ili da se postupak u odnosu na njega razdvoji.

U postupku koji se vodi zbog pripremanja više terorističkih napada do sada su odbrane iznijeli Dikić, bivši vojnik po ugovoru Miloš Jovanović i Srboljub Đorđević. Sva trojica su negirali učešće u planiranju nasilnog rušenja ustavnog poretka Crne Gore

U takozvanom predmetu “državni udar”, prvooptuženi su Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Optužnica je podignuta i protiv lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića i srpskih državljana Nemanje Ristića, Predraga S. Bogićevića, Miloša G. Jovanovića, Srboljuba T. Đorđevića, Kristine R. Hristić, Branke J. Milić i Milana Ž. Dušica.

Odluka o Dikićevoj hospitalizaciji

10:14 - Današnji pretres je prekinut, zbog kako je kazala sutkinja Suzana Mugoša brojnosti procesnih predloga, a nastavak je zakazan za sjutra.

10:13-Tužilac Saša Čađenović kazao je da Jovanović nije opravdao svoje današnje odsustvo. Odbacio je navode odbrane da tužilaštvo opstruira postupak.

10:05 - Milan Knežević je kazao da jedino tužilac Saša Čađenović zna gdje se nalazi Miloš Jovanović i tvrdi da je on taj koji je obezbjeđivao prevoz i smještaj za Jovanovića. On je podsjetio da je njemu oduzet pasoš, a da je Jovanoviću dozvoljeno da se "šeta" od Smedereva do Podgorice i "da popunjava rupe optužnice".

9:59 - Advokat Dražen Medojević je podsjetio da Jovanović ima privilegovan status kao okrivljeni jer je na slobodi za razliku od drugih.

09:56- Tužilaštvo predlaže da se razdvoji postupak protiv Jovanović Miloša, kako se postupak ne bi odugovlačio. Advokati takav prijedlog smatraju preuranjenim i suprotnim zakonu. Kažu i da je Jovanović privilegovan u ovom postupku.

09: 47- Sutkinja Mugoša je odgovorila da ne stoje navodi da sud vrši opstrukciju. “Sud konstatuje da je shodno Pravilniku o bližem načinu izvršavanja pritvora, predviđeno da zdravstvena njega bude pružena u zatovru, ako u zatvoru nema uslova, zatvorski ljekar će to lice uputiti na liječenje u adekvatnu ustanovu”, pojasnila je sutkinja.

9:40 - Na suđenju se nije pojavio optuženi Miloš G. Jovanović iz Smedereva.

09:30 - Dikić je kazao da mu je ovaj sudski postupak bitan i da pristaje da se liječi u KCCG. "Ovdje nije u pitanju samo hirurška intervencija, ali postoperativni proces će trajati i do šest mjeseci", kazao je Dikić.

“Znam jer sam to prošao dva puta”, kazao je Dikić i dodao da je to nemoguće izvršiti u zatvorskim uslovima. On je kazao i da mu je prije nekoliko dana opet predložena operacija.

9:25 - Milivoje Katnić je kazao da bi bilo moguće da se Dikić ne vrati u Crnu Goru ako bude dopušteno da ode u Srbiju, jer bi to onda zavisili od toga da li on to želi, a Srbija ne bi mogla da ga izruči.

9:20 - Tužilac Saša Čađenović smatra da je predlog advokata odbrane preuranjen.

9:15 - Advokat odbrane Milan Petrović dostavio je predlog sudu da se Dikić privremeno pusti na slobodu kako bi se liječio u Srbiji.

On je najavio da će se, ukoliko se predlog ne prihvati, obratiti sudu u Strazburu jer se "radi o kršenju prava optuženog".

9:05 - "Tačno je da sam odbio biopsiju jer su različita mišljenja ljekara. Primio sam terapiju i sposoban sam da pratim suđenje koliko to budem mogao", kazao je optuženi Bratisalv Dikić na početku suđenja.

9:00 - U sudnici među publikom su roditelji Mihaila Čađenovića.

Sve vijesti