Kako uložiti reklamaciju na kupljenu robu

Autor:

Pročitajte kada i na koji način možete reklamirati proizvod koji ste kupili.

0
A- A A+

"Kupac je uvijek u pravu"- nepisano je pravilo u trgovini. Prodavac bi trebao uvijek da izađe u susret kupcu, a potrošač bi prije svega morao da zna kada može uložiti reklamaciju na kupljeni proizvod, odnosno kada za to ima osnova. Zakon o zaštiti potrošača jasno definiše prava i obaveze trgovaca i kupaca, a svjedoci smo da prodavci često zloupotrebljavaju činjenicu da su kupci nedovoljno informisani o svojim pravima.

U slučaju da ste nezdovoljni kupljenom robom imate mogućnost da zatražite povraćaj novca, zamjenu robe ili popravku o trošku prodavca.

Važno je napomenuti da garantni list koji dobijete uz kupljenu robu ne znači da istu ne možete prvo reklamirati i zatražiti povraćaj novca ili zamjenu, u suprotnom, ako prvo aktivirate prava iz garancije (opravka, servis proizvoda) nećete moći da koristite pravo reklamacije.

PODNOŠENJE REKLAMACIJE

Ako ste kupili neki električni uređaj, a on se pokvario nakon mjesec dana, prvo što treba da uradite jeste da trgovcu dostavite pisani prigovor - reklamaciju. NE OBRAĆAJTE SE SERVISERU čak i ako vas trgovac uputi na ovlašćeni servis (što je čest slučaj) jer servis nema nikakvu obavezu prema vama (nije vam prodao robu), a aktiviraćete prava iz garancije proizvoda i izgubiti mogućnost da isti vratite uz povraćaj novca ili zatražite novi.

U reklamaciji detaljno opišite šta se desilo sa uređajem - kada je kupljen, nakon koliko vremena se desio problem i zatražite povraćaj novca, zamjenu proizvoda ili opravku istog. Prodavac je dužan i da vam nadoknadi štetu, odnosno umanji cijenu proizvoda, ako se utvrdi da uređaj ima nedostatak, a da o tome niste bili informisani. Uz reklamaciju priložite i kopiju računa koji je dokaz da ste uređaj kupili u određenoj radnji.

Trgovac je dužan da se u roku od osam dana izjasni o vašem prigovoru.

kupovina, popust, popusti, šoping, kese, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

TRGOVAC NE PRIHVATA REKLAMACIJU / NEMATE FISKALNI RAČUN

Ukoliko trgovac odbije reklamaciju tvrdeći da je proizvod oštećen vašom krivicom ne treba da objašnjavate prodavcu da niste oštetili proizvod već uložite reklamaciju i zatražite svoja zagarantovana prava. Prema našem zakonu roba se može reklamirati dvije godine od dana kupovine, a ako se kvar desi u prvih šest mjeseci smatra se da vam je proizvod prodat sa greškom.

Fiskalni račun je dokaz da ste proizvod kupili u određenoj radnji. Ako se desi da ga izgubite kao dokaz može poslužiti ugovor o prodaji, garantni list, izvod iz banke ili slip ako ste robu platili karticom.

Za nepoštovanje Zakona o zaštiti potrošača trgovac može biti kažnjen novčano od 1.500 do 40.000 eura

Ako ne možete da se dogovorite sa prodavcem ili jednostavno niste zadovoljni odgovorom na reklamaciju, možete ga prijaviti Tržišnoj inspekciji ili se o vašim pravima informisati u Centru za zaštitu potršača (CEZAP). Tržišna inspekcija interveniše u slučajevima kada trgovac ne odgovara na reklamaciju, zloupotrebljava izraz "garancija",nepošteno posluje ili vam šalje proizvode koje niste naručili, dok CEZAP može posredovati između vas i prodavca u nastojanju da se slučaj razriješi u vašu korist. U ostvarenju svojih prava dalje se možete obratiti nadležnima za arbitražu i medijaciju, a krajnja opcija je sudski postupak.

JOŠ PRAVA POTROŠAČA

Povraćaj novca možete zatražiti i ako vam prodavac nije isporučio plaćenu robu u tačno određenom roku (najčešće 30 dana). Ako trgujete preko interneta možete u roku od 14 dana odustati od kupovine, a prodavac je dužan da vam vrati novac i nema pravo da vam traži bilo kakvu nadoknadu za štetu nastalu vašim odustajanjem.

Prilikom dostave robe na kućnu adresu niste dužni da platite tu uslugu ako o tome niste na vrijeme obaviješteni. Prema zakonu, ako prodavac vrši dostavu, a ne obavijesti vas da će vas to dodatno koštati, smatra se da je usluga besplatna.

Kada su u pitanju kese i torbe koje služe za transport kupljene robe, zakon je takođe jasan. Kese koje imaju znak, slogan ili logotip trgovine ili proizvođača su reklamni materijal i ne smiju se naplaćivati.

Ukoliko koristite neispravan proizvod (npr.električni uređaj) i dođe do fizičke povrede ili oštećenja vaše imovine imate pravo na novčanu naknadu, odnosno naknadu nastale štete ako je ona veća od 500 eura.

kese Foto: MONDO


OBRATITE PAŽNJU ŠTA KUPUJETE

Zakon vas ne štiti u situacijama kad roba nema nikakav objektivan nedostatak već ste nakon određenog perioda shvatili da vam ne odgovara ili vam se jednostavno ne dopada. Tada sve zavisi od dobre volje prodavca koji vam ako to želi može zamijeniti robu ili vratiti novac, ali i ne mora.

Ako ste probali garderobu, kupili, pa se kod kuće ipak predomislili, trgovac nije dužan da vam izađe u susret i zamijeni robu koja vam ne stoji ili mislite da ste je iz nekog razloga nećete nositi. Korisno je i da se prilikom kupovine informišete o mogućnostima zamjene ili povrata novca jer se uslovi razlikuju od radnje do radnje. Uvijek tražite fiskalni račun, a garantni list čuvajte do isteka garancije.

 • beba, bebe, porođaj, porodilište, natalitet

  ALARMANTNO: Bijela kuga hara u 17 opština

  0

  Negativan prirodni priraštaj, bijela kuga, u prvoj polovini 2018. godine zabilježen je u čak 17 od 23 opštine u...

 • odron

  Mogući sitni odroni na sjeveru

  0

  U Crnoj Gori jutros je prohodnost većine puteva dobra, frekvencija umjerena, dok su na dionicama koje prolaze kroz...

 • jesen, kiša, kap, kapi, pljusak, nevreme,

  Na sjeveru kiša

  0

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno, na jugu sa sunčanim intervalima, a tokom prijepodneva u sjevernim...

 • Xperia E4, Sony, Xperia, Telefoni, Mobilni, Android

  Dva mobilna po glavi stanovnika!

  0

  U Crnoj Gori je na kraju avgusta bilo 1,22 miliona korisnika mobilne telefonije, 7,2 odsto više u odnosu na jul.

 • Budva

  Franović: U Budvi odmara 30.000 turista

  video 0

  U Budvi se trenutno odmara više od 30.000 turista, i mislim da su turistički poslenici zadovoljni sezonom, kazao je...

 • Durmitor: Pronašli dvoje crnogorskih državljana

  0

  Pripadnici Gorske službe spašavanja pronašli su crnogorske državljane, Borisa Bajzeka (26) i Bojanu Bošković (21),...

 • plaža more Herceg Novi Savina jadran turisti turizam

  U NTO-u zadovoljni sezonom

  0

  U Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) zadovoljni su sezonom i fizičkim i finansijskim pokazateljima, kao i...

 • putevi retrovizor vožnja

  Povoljni uslovi za vožnju

  0

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, uz povoljne uslove za vožnju, dok na sjeveru magle ima...

 • bolnica hitna pomoć bolest zaraza lečenje lekari doktor doktori pacijent pacijenti zdravstvo

  Ove godine rak odnio 1,287 života u Crnoj Gori

  1

  Podaci GLOBOCAN-a, posebnog softvera Svjetske zdravstvene organizacije koji mjeri procjenu opterećenja populacije...

 • vrijeme djevojka nijagara sunce

  Danas pretežno sunčano

  0

  U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano i toplo, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Sve vijesti