Elektronsko zakazivanje pregleda: Dobro ili ne?

Autor:

U Crnoj Gori već mjesec dana primjenjuje se novi način zakazivanja specijalističkih pregleda. Jeste li zadovoljni?

Elektronsko zakazivanje pregleda: Dobro ili ne? Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Građani Crne Gore od 15. juna ne mogu sami zakazati pregled kod ljekara specijaliste već to za njih rade isključivo izabrani doktori. Pacijenti sada (kao i ranije) idu kod svog izabranog ljekara, on ih priprema za pregled kod specijaliste tako što ih upućuje da obave određene pretrage, a nakon prikupljenih nalaza umjesto njih zakazuje pregled kod specijaliste, što je novina. Nakon specijalističkog pregleda pacijent se vraća izabranom ljekaru koji mu propisuje terapiju i ostale planirane analize i istog trenutka zakazuje kontrolni pregled.

Čini se jednostavno i lakše nego ranije, a da li je tako?

Projekat elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda uveden je prvenstveno da bi se potpuno ili barem djelimično, riješili neki od problema našeg zdravstvenog sistema - duge liste čekanja i redovi u čekaonicama zdravstevnih ustanova. 

Već prvih dana primjene ovog sistema pacijenti, ali i ljekari naišli su na brojne prepreke.


Novi sistem zakazivanja "krenuo je od nule", ali postojeće liste čekanja nisu bile obuhvaćene što je stvorilo neprijatnosti kako građanima tako i ljekarima, zbog čega su u Kliničkom centru bili prinuđeni da uvedu dodatne ambulante.


SVE PREKO INTERNETA: STIŽU ELEKTRONSKE KNJIŽICE!

Pacijenti po novom sistemu nemaju pravo izbora kada su specijalisti u pitanju, što je čini se jedan od najvećih problema. U praksi se dešava da pacijent  medicinsku uslugu dobije od jednog ljekara, a na kontrolni pregled mora ići kod onog koji ima slobadan termin, što za mnoge nije prihvatljivo.

U Domovima zdravlja izabrani doktori suočavaju se sa problemom da kod specijalista nema mjesta, dakle ni za kontrolni pregled, a prema pisanju medija kod pojednih ljekara zakazani su svi termini do kraja ove godine.
Takođe, za neke procedure koje se neophodne za kontrolni pregled teško se nalaze termini pa oni koji se i zakažu kod željenog specijaliste a ne uspiju da pribave potrebne nalaze, mogu doći u sitaciju da pregled moraju nanovo zakazati.

kbc klinički kccg bolnica Foto: MONDO/Gordana Bojanić


Pacijenti će opis snimka dobiti istog dana!

Ako pacijent želi da promijeni specijalistu, može, ali uz pisano obrazloženje upućeno direktoru klinike.

Zbog toga se dešava da pacijenti samovoljno i bez zakazivanja odlaze kod specijalista na kontrolne preglede, što opet stvara gužve i neprijatnosti onima koji su već zakazani.

Pojedini ljekari smatraju da je novi način zakazivanja u suprotnosti sa zakonom jer pacijent ima pravo da odabere ljekara specijalistu medicine, dok iz Ministarstva zdravlja poručuju da zakon nije prekršen jer se zdravstveni sistem suočava sa kadrovskim problemima, a na ovaj način se postiže da svi ljekari budu podjednako opterećeni brojem pacijenata. Ministarstvo razmišlja i o stvaranje liste "bona fides" ljekara, odnosno najtraženijih ljekara za koje još nije definisano na koji način i pod kojim uslovima će biti dostupni pacijentima.

kbc klinički kccg bolnica Foto: MONDO/Gordana Bojanić
UBIŠE SE OD POSLA: DOPUNSKI RADILO 238 LJEKARA

SATNICA LJEKARA MANJA NEGO KUĆNIM POMOĆNICAMA


ISKUSTVA IZ REGIONA

U Srbiji već godinu dana postoji IZIS - Integrisani informacioni zdravstveni sistem koji nakon početnih problema funkcioniše solidno, a prema riječima nadležnih u toj zemlji, liste čekanja znatno su smanjene.

Hrvatska je u okviru reforme zdravstvenog sistema prije nekoliko godina uvela e-zdravstvo. U toj zemlji elektronskim putem ljekari zakazuju pacijente kod specijalista i izdaju upute, a u planu je kompletna digitalizacija obrade pacijenta ( nalazi, otpusne liste..) i uvođenje uputa koji se odnose na konsultacije bez prisustva pacijenata. Elektronski zdravstveni kartoni, kako je planirano, omogućeće bolju komunikaciju između svih ljekara koji učetsvuju u liječenju pacijenta.


Dok sve ovo ne zaživi i kod nas, prve utiske recite nam u anketi i komentarima:


Sve vijesti