Izbrišite Facebook i Messenger, koristite FRIENDLY

Slobodno nam zahvalite kad isprobate alternativu Facebook i Messenger aplikacijama, komentari su uvijek tu za vas ;)

Izbrišite Facebook i Messenger, koristite FRIENDLY Foto: MONDO portal

Testirali smo, upozoravali i dokazali da Facebook i Messenger aplikacije „jedu“ memoriju i resurse telefona i savjetovali smo vam da koristite Chrome sa obavještenjima ili samo pristup tim servisima kroz Chrome (bez notifikacija). Takođe, uvijek su tu za vas i Facebook Lite i Messenger Lite, ali sad imamo nešto još zanimljivije i bolje - jednu aplikaciju da ih zamijeni!

Nemojte koristiti novu Messenger opciju!

Upoznajte FRIENDLY, aplikaciju koju su nam preporučili čitaoci u komentarima i koju smo odmah instalirali. OK, u čemu je caka? U tome da je Friendly u jednoj spojio dvije najpopularnije aplikacije - Messenger i Facebook - i to za iOS i Android sisteme.

Rasterećen fensi opcija kakve su Facebook Live, Messenger My Day i Messenger kamera sa efektima, ova aplikacija nudi brži i lakši pristup opcijama koje sami odaberete. Imate mogućnost, koristeći Friendly aplikaciju da (pogledajte obavezno i galeriju slika):

- Istovremeno koristite Messenger i Fejs u istoj aplikaciji
- Uredite News Feed onako kako vi želite da ga vidite
- Zaključate sadržaj lozinkom ili otiskom prsta
- Povećate ili smanjite tekst ispisa
- Promijenite boju interfejsa (plava, žuta, crvena, zelena…)
- Pomjerite opcije aplikacije na vrh ili dno
- Omogućite ili isključite obavještenja
- Prikažete poruke Messengera ili ih sakrijete (i obavještenja)
- Primite obavještenja samo kad tako definišete (vrijeme prijema)
- Onemogućite obavještenja u okviru „Quiet Hours“ opcije
- Blokirate reklame pomoću Ad Block-era
- Primate prvo objave News Feed-a po ključnim riječima
- Sakrijte objave koje sadrže riječi i sadržaj koje ne želite
- Sakrijte opciju „People You May Know
- Isključite ili uključite vibraciju, svjetlo i zvuk prilikom obaveštenja
- Odaberite zvuk obavještenja
- Koristite više od jednog naloga istovremeno (FB i MSGNR)
- Omogućeno preuzimanje Facebook video snimaka.

Nakon nekoliko sati korišćenja aplikacije, što je dovoljno za prvi utisak i upoznavanje s aplikacijom Friendly, reći ćemo da je „iskustvo korišćenja“ prilično istovjetno onom sa Facebook aplikacijom. Nema obojenih i istaknutih statusa, nedostaje Facebook Live opcija i izmjene interfejsa zahtijevaju neko vrijeme prilagođavanja. Ipak, aplikacija je brza, traži dozvolu za pristup samo memoriji i lokaciji, nasuprot Facebook-u i Messenger-u, koji traže da pristupe i kalendaru, kameri, kontaktima, mikrofonu, SMS porukama, telefonu i drugim opcijama Android ili iOS sistema.

U Messenger aplikaciji nedostaju opcije kakve su Messenger My Day, Messenger kamera sa efektima, kao i nove opcije za igre, dijeljenje lokacije i pravljenje zajedničkih planova sastanaka, a i interfejs podsjeća umnogome na Messenger Lite, umjesto na novi Messenger. ALI… - to je ono što je većina htjela, koliko smo shvatili iz komentara na naših nekoliko poslednjih vijesti (uključujući i nas u redakciji).

Litvanac oštetio FB i Google za 100 miliona dolara

Utisci su, za sada, vrlo pozitivni, i uz „žrtvu“ fensi opcija, koje smo svjesno napravili zarad stabilnijeg rada telefona, kao i dužeg trajanja baterije (odmah smo obrisali i Messenger i Facebook sa telefona) mislimo da smo napravili pravi izbor, koji savjetujemo i vama.

U svakom slučaju, uvijek možete da se vratite na Facebook i Messenger, ako vam se Friendly ne svidi ili smatrate da nema dovoljno opcija. Mnogi će ostati uz Friendly, jer će im telefon „prodisati“ bukvalno (posebno oni sa telefonima na slabijem hardveru i s ograničenom internom memorijom).

Sve vijesti