Nelegitima odluka o članstvu u NATO

Autor:

Opredjeljenje vrha vlasti da odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO bude donesena u krnjem parlamentu, nelegitimna je i sa višestrukim negativnim posledicama, smatraju u Demosu.

0
A- A A+
demos logo Foto: MONDO

  Oni podsjećaju da se Demos od početka zalaže da odluku o članstvu Crne Gore u NATO bude donesena na refrendumu kao demokratsko i do kraja legalno i stabilno rješenje.

“Posebno je sumnjivo da se takozvano odlučivanje o pristupanju Crne Gore u vojni savez NATO, i to namjerno u mjestu gdje se ovih dana teže može stići, usvaja bez postignutih uslova i od strane međunarodnih partnera, imajući u vidu da proces ratifikacija nije okončan”, kaže se u saopštenju Demosa.

Oni tvrde da nastala situacija baca sjenku i na međunarodne partnere iz NATO-a koji “ne samo da žmure nad profilom vlasti šire poznatoj po vezama sa organizovanim kriminalom, već ćuteći prate arogantno odbijanje crnogorskih vlasti zahtjeva demokratske javnosti za odlučivanje na referendumu”.

“Mi u Demosu, koji smo protiv stranih uticaja na volju crnogorskih građana, i to sa bilo koje strane oni dolazili, bilo sa istoka ili zapada, Rusije ili Amerike svejedno, uočavamo u ovoj mutnoj priči i jedan eklatantan paradoks savremene politike, pa i istorije”, navode iz te partije.

Pojašnjavaju da se Rusija, država u kojoj referendumi nijesu jači dio političke tradicije, iz svojih interesa, zalaže za referendum u Crnoj Gori.

Kako navode iz Demosa, zapadne zemlje od kojih je Crna Gora mogla naučiti mnoge demokratske vrijednosti, pa i onu da je referendum najviši oblik demokratije, neophodan kada se radi o odlukama od posebnog državno-narodnog interesa, da takve države, sada već vojni partneri Đukanovićeve vlasti, nijemo prate, što znači podržavaju, nedemokratski način odlučivanja u Crnoj Gori.

“Sve ovo baca veliku sjenku, na sada već operaciju uvođenja Crne Gore u NATO bez konsultovanja volje građana Crne Gore”, ocijenili su iz Demosa.

Poručili su da, očekujući javni stav zapadnih partnera o nastaloj situaciji, Demos ostaje privržen svom programu u kome je jasno definisano da je referendum neophodan za odlučivanje o pristupanju vojnim savezima.

“Ponavljamo, referendum je najdemokratskije, najlegalnije i najstabilnije rješenje, čije će rezultate, ma kakvi oni bili, Demos dosljedno poštovati”, kaže se u saopštenju.

Tagovi:
Sve vijesti