I zglobovi moraju da se “hrane“! (FOTO)

Autor:

Današnja tema je o dodacima prehrani koje koristimo za zdravlje zglobova, kostiju, tetiva i svih ostalih vezivnih tkiva a o njoj vam piše savjetnik kompanije Proteini.si Milutin Jovanić.

U ljudskom organizmu se nalazi više od sto zglobova, koji su prilikom svakodnevnih aktivnosti kao sto su kretanje, fizički rad, trening izloženi stresu. Isto tako konstantno sjedjenje, specifični poslovi, nepravilan trening sa opterećenjem, nepravilna ishrana i naravno godine tj. starenje agresivno utiču na funkcionalnost i zdravlje zglobova.

Kada govorimo o dodacima prehrani, uobičajena praksa većeg broja vježbača je da veću pažnju posvećuju suplementima koji će pomoći u povećanju mišićne mase, smanjenju procenta masti ili povećanju energije, a neuporedivo manji broj će obratiti pažnju na one dodatke prehrani koji će nam pomoći u očuvanju vitalnosti i zdravlja organizma.

Evo zašto mišićima trebaju “pumpači” (FOTO)

Jedan od osnovnih suplemenata, kako za sportiste tako i za rekreativce i uopšte ljude koji su izlozeni određenim naporima i koji nikako nije pametno izostaviti iz svakodnevne konzumacije je Glukozamin sulfat.

 Glucosamin je organsko jedinjenje aminokisjeline L glutamina i glukoze koji sa glikoproteinom čine složene veze od kojih se sastoji koštano vezivno tkivo tačnije hrskavica i hijalurnonska kisjelina koja podmazuje zglobove. Preporučena doza se kreće od 2 do 3 grama dnevno tokom najmanje mjesec dana i prilikom tog perioda treba zaista redovno koristiti ovaj dodak kako bi pokazao svoje benefite.

Takođe proizvod koji sa glukozaminom ima odličan sinergijski efekat je MSM. MSM ili u punom nazivu Metil-sulfonil-metan prirodni je oblik sumpora koji se nalazi u ljudskim i drugim živim organizmima. Gotovo pola organskog sumpora je pohranjeno u mišićima, kostima i koži. Zadužen je za obnavljanje vezivnog tkiva. Jako je efikasan kao alternativa ljekovima protiv bolova u zglobovima pri tom bez ikakvih nus pojava, zatim u terapiji ostećenja zglobova, koristi se i protiv Alchajmerove bolesti, artritisa, migrena te normalizaciju imunog sistema.

Takođe Kolagen i Hondroitin sulfat koji sa glukozaminom i msm-om čine dobitnu kombinaciju, prije svega u preventivi oštećenja koštano zglobnog tkiva su za sve one aktivne, ali i one koji su ušli u svoje četrdesete godine, te ako spadate u ove grupe uzmite u obzir korištenje ovih vrijednih dodataka prehrani.

Na našem mejlu mne@proteini.si dobili smo puno pitanja, a izdvojili smo ono od Bojane iz Bara:

Pozdrav, Proteini.si kratko pitanje za vas, bavim se intezivno sportom te imam u planu i takmičenje u fitnessu, pa me zanima s obzirom da sam žena da li smijem da konzumiram kreatin i da li to loše utiče na jetru i bubrege.

 Poštovana Bojana,

Kreatin je amino kisjelina koja se nalazi u crvenom mesu i ribi i kao takvu je konzumiramo svakodnevno, te uz veliki broj istraživanja koja su u prethodnih nekoliko decenija odrađena sa ovim popularnim dodatkom prehrani jasno vam stavlja do znanja da creatin ne može negativno uticati na jetru i zdrave bubrege. Kreatin povoljno utiče na snagu i energiju tokom mišićnih kontrakcija i jakih treninga tako da se bez bojazni može konzumirati kada su u pitanju i muške i ženske osobe.

Za sva pitanja vas pozivamo da nam se javite na mejlu mne@proteini.si, svima smo na raspolaganju!

Sve vijesti