Evo prečice za sagorijevanje masti! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Kroz današnju temu vodi vas savjetnik u kompaniji Proteini.si Milutin Jovanić. Tema – ona koja je svakodnevno na tapetu kod naših kupaca ovih dana – Sagorjevači masti.

Pošto se bliži ljeto, sezona kupaćih kostima i preplanulog tena, želja velikog broja posjetilaca naše prodavnice je da uđe u kostim sa pristojnom formom tj. sa što manje masnih naslaga.

Tokom hladnih mjeseci većina vježbača ima drugačiju fizičku aktivnost i prehranu koja se oslanja na hranu bogatu kalorijama, stoga bi trebalo tim istim redom i promijeniti situaciju kako bi došli do željenih rezulata.

Prvo što je potrebno uraditi je dovesti način ishrane "pod konac". Šta to znači? Prvenstveno izbaciti prazne kalorije iz ishrane, u manjem obliku uvesti složene ugljene hidrate umjesto prostih, izbaciti nezdrave masti te pojačati unos omega 3 masti, zatim pojačati unos proteina i vlakana.

Aminokiseline čuvaju mišiće od propadanja (FOTO)

U suštini štos je u tome da dovedemo kalorije u deficit da bi "natjerali" organizam da nataložene masti iskoristi kao gorivo za fizičku aktivnost i na taj način ih se i oslobodi. Jako dobra ideja, u tom periodu je uvesti neki protein u ishranu kao jedan zamjenski obrok i naravno kao dodati obrok u cilju sprječavanja katabolizma mišića na tako redukovanom režimu ishrane.

 Zatim dolazimo do toga da se koriguje fizička aktivnost, tj implementacija kardio treninga dužeg intenziteta u cilju bržeg topljenja masti. Sledeći korak su topljači masti koji će da ubrzaju metabolizam, pospješe trošenje masti na treningu, ubrzaju detoksikaciju organizma, podignu vaše treninge na viši nivo, redukuju apetit, izbace višak vode iz organizma, a određeni sagorjevači sadrže sastojke koji su inače veoma blagotvorni i za zdravlje. 


Takvi topljači su na primjer L carnitin i CLA, dok zavisno od ciljeva vježbača i intenziteteta njihove fizičke aktivnosti ima i kompleksnijih varijanti koje uključuju L carnitin i cla ali i sastojke tipa ekstrakta zelenog čaja, citrus aurantium-a, sinefrina, teacrine ekstrakta te piperina i sličnih, pomognuto sa dozom kofeina koja podstiče budnost organizma i volju za treningom.

Kada se radi o sagorjevačima preporuka je upravo koristiti ih ovim redoslijedom jer ćete tako kako budete postepeno ulazili u formu, uvjek imati neki "kec iz rukava" u vidu jačeg sagorjevača koji će ravnomjerno pratiti vaš napredak i popravljati formu, te svakako za nekoga ko je tek startovao sa programom prehrane i treninga usmjerenih ka skidanju masti nije idelana opcija koristiti najjači sagrojevač, već postepeno doći u formu sa nekim manje snažnim u startu jer će početni rezultat svakako napraviti prava prehrana i pojačani kardio, te one najače sagrojevače treba ostaviti za one kasnije faze kada želimo skinuti one poslednje centimetre.


Pitanje koje smo izabrali ovoga puta poslala nam je Slavko iz Pljevalja i glasi: 
Pošto želim da smršam želio bi da uzmem neke manje slatke proteine koji sadrže i manje šećera, koje mi preporučujete?

Poštovani Slavko, slađi ukus proteina ne mora po automatizmu da znači da ima više šećera nego je razlog da proizvođač koristi određene zaslađivače i vještačke arome koje nemaju kalorijsku vrijednost a zaduženi su za intezivnost ukusa. Slađe i manje slatke ukuse proteina proizvođači dizajniraju u skladu sa željama ciljne grupe korisnika, te jedini pravi način da vidite količinu šećera tj ugljenih hidrata na proizvodu je da provjerite u nutritivnoj tablici na ambalaži samog proizvoda. Renomirani proizvođači precizno istaknu tačnu količinu te tu ne može biti greške.

Casein - protein koji hrani mišiće dok spavate!

Slobodno izaberite protein koji ima manje ugljenih hidrata te ukus koji vam se dopada bez griže savjesti da ste unijeli višak šećera.

Ovog puta naša koleginica Tina je za vas pripremila proteinski keks sa bananama i ovsenim pahuljicama, koji je jedan sjajan način za početak dana, pogledajte ovaj lagani recept.

Izvor: YouTube

Ovo treba da znate o proteinima! (FOTO)

Sve vijesti