Ovo treba da znate o proteinima! (FOTO)

Autor:

Kroz Mondo fitness od danas ekipa Proteini.si vas iz nedjelje u nedjelju vodi u svijet dodataka prehrani. Autor je Velibor Borko Obradović, savjetnik Proteini.si i dvostruki IBFF svjetski apsolutni šampion u bodybuildingu!

Kako u teretanama, na raznim internet portalima i forumima postoji veliki broj informacija o sportskoj suplementaciji, u našoj rubrici ćemo pokušati da demistifikujemo sve ono pogrešno te da pratiocima Mondo.me pružimo samo najbolje informcije, koje smo skupili kroz višegodišnje bavljenje ovom tematikom, te empirijska iskustva naših Proteini.si savjetnika stečenih kako kroz bavljenje sportom tako i saradnjom sa vrhunskim sportistima.

Prva tema koju ćemo vam prenijeti je jedna kratka priča o proteinima, kao najbazičnijem dodatku prehrani koji je u današnje vrijeme neizostavan u planu prehrane velikom broju rekreativaca i vrhunskih sportista.

 Postoje razne vrste proteina, te kada uzimamo u obzir aminokisjelinski sastav, imamo potpune koje sadrže kompletan spektar aminokisjelina i nepotpune proteine koje ne sadrže sve esencijalne aminokisjeline. Svakako najvažniji predstavnici potpunih proteina su oni iz životinjskog porijekla. Da nam se naši prijatelji vegeterijanci ne bi ljutili, napomenućemo da kada se radi o biljnim izvorima proteina, uvijek je dobro kombinovati razne vrste biljnih proteina kako bi dobili kompletan spektar najvažnijih aminokisjelina, te na taj način i oni koji izbjegavaju namirnice životinjskog porijekla sebi mogu da organizuju korisne dodatke na bazi proteinskih praškova.

Kada govorimo o standardnoj suplementaciji, proteine razdvajamo na brzoprobavljive i sporoprobavljive proteine te je pametno uzimati ih u ono vrijeme kada nam i najviše trebaju - brzi odmah nakon treninga ili spori prije spavanja.

Ipak danas ćemo se fokusirati na jednu kategoriju proteina, koja definitivno, a to su potvrdile i brojne studije, je bolja od ostalih – WHEY PROTEIN!

Whey proteini sadrže širok izbor esencijalnih aminokisjelina, koje se jako brzo apsorbuju u našem organizmu, te je kroz veliki broj studija dokazano da pozitivno utiče na povećanje snage i mišićne mase, pomaže u gubljenju tjelesnih masti te umnogome utiče na postizanje vaših fitness ciljeva.

 Whey protein je u stvari protein izolovan iz surutke, koja se odvaja iz mlijeka prilikom dobijanja sira. Mlijeko sadrži u omjeru 4:1 dvije vrste proteina – casein i whey. Nakon što se whey odvoji prilikom proizvodnje sira on prolazi kroz više procesa dok se ne dobije krajnji proizvod kao vazdušasti prašak koji ljudi prepoznaju kao whey protein. Proizvođači dalje dodaju arome kroz njihove patentirane formule te na kraju dobijamo ukusni napitak koji svi sa radošću konzumiramo.

Upotreba whey proteina je fantastičan način da svom dnevnom unosu proteina dodamo 30-40-50gr gradivnih blokova koji će nam pomoći da ostvarimo naše ciljeve - bilo da želimo da potpomognemo oporavak nakon treninga, da ubrzamo regeneraciju mišića, ili pak da regulišemo svoj kalorijski unos tokom dana, ili pak samo nadoknadimo nedostatak unosa proteina koji imamo kroz standardnu čvrstu hranu.

Takođe važno je napomenuti da su proteini gradivni blokovi našeg tijela te da su uključeni ne samo u izgradnju mišićnih vlakana, već i svih vezivnih tkiva, organa, hormona...

 Dodatno, kada govorimo o whey proteinima razlikujemo nekoliko vrsta koje su popularne i dostupne: koncentrat, isolat i hidrolisat. Prvenstvena je razlika među njima u nesto bržoj apsorciji kod hidrolisata u odnosu na isolat, tj na koncentrat, te takođe i ovim redom kako su pobrojani prva dva imaju više proteina u sebi od koncentrata te su stoga i uvijek skuplji.

Whey protein se pokazao najučinkovitijim kada se koristi odmah nakon fizičke aktivnosti, u tom terminu je mogućnost proteinske sinteze najveća pa vam svakako preporučujemo da vaš prvi obrok nakon treninga uvijek bude neki whey protein sa nesto karbohidrata kako bi na pravi način otpočeli oporavak i hranjenje vašeg tijela.

Takođe jako dobra opcija za one koji žele skinuti masti, uporebom whey proteina bolje ćete se zasititi, biti manje gladni, kao i zadovolji potrebu za slatkim (whey proteini u našoj ponudi su izuzetnog ukusa) te samim tim njegova upotreba vas drži daleko od slatkiša, loše hrane i time pomaže da kompletan plan prehrane, koji realno mora da postoji ukoliko ste ozbiljni sa vašim fitness ciljevima se sprovede sa što manje teškoća.

 Napomenućemo da dodaci na bazi whey proteina ne treba da budu zamjena za kvalitetne proteine koje dobijamo iz čvrste hrane u prvom redu – razne vrste bezmasnog mesa, ribe, jaja...

Kada se radi o doziranju preporučujemo u zavisnosti od mišićne mase korisnika, te inteziteta fizičkih aktivnosti kojima je izložen zato preporučujemo 1 - 3 doze dnevno po 30 – 45 gr wheya po obroku kako bi cijela priča bila upotpunjena na pravi način. Termini korištenja - su svakako najvažniji nakon treninga, ali i prvi obrok u toku dana koji će sadržati žitarice i whey protein, ili međuobrok koji će se sastojati od porcije proteina i šake badema su odlične opcije.

Finalno, whey protein je definitivno kralj svih sportskih suplemenata kada se radi bilo o dobijanju mišićne mase, bilo o gubitku tjelesnih masti te vam toplo i preporučujemo da isprobate nešto iz naše široke ponude.

Do iduće srijede, pozivamo vas da nam pošaljete vaša pitanja na adresi mne@proteini.si, naši savjetnici će svima odgovoriti a najinteresantnije pitanje ćemo i ovdje prenijeti a pošiljaoca nagraditi sa lijepim poklončićem!

Sve vijesti