Aminokiseline čuvaju mišiće od propadanja (FOTO)

Autor:

U centru pažnje ovo nedjeljne priče o dodacima prehrani su aminokiseline. O ovom suplementu za čitaoce Monda piše powerlifting šampion i savjetnik kompanije Proteini.si - Milutin Jovanić.

Aminokiseline su osnovni gradivni blokovi od kojih se sastoje proteini a samim tim i naše mišicno, vezivno i sva ostala tkiva u organizmu. 

Proteini koje unosimo kroz hranu i suplemente se u fazi varenja razgrađuju na aminokisjeline i kao takve se ugrađuju u naša tkiva, što znači da je naša potreba za proteinima u stvari  potreba za aminokiselinama.

 Aminokiselina ima mnogo ali u ljudskom organizmu ih je otkriveno 20. Dijelimo ih na esencijalne, one koje se ne sintetišu u organizmu, njih je devet i neesencijalne kojih je jedanaest i one se mogu sintetisati iz ovih unesenih devet. U sportu i fitnesu su jako popularan i koristan suplement za izgradnju mišićne mase jer su u biti gradivni blokovi, u fazi mršavljenja i skidanja kilaže jer sprečavaju katabolizam mišica tokom dijete i tokom teških i intenzivnih treninga u cilju oporavka mišića.

Najvažnije aminokiseline su BCAA (branched chain amino acids) odnosno aminokiseline razgranatog lanca ali takođe su, zavisno od ciljeva jako korisni preparati koji u sebi imaju kompletan širi spektar aminosa koji uključuje i bcaa i ostale. 

Preporučje se unos od 10 do 20 grama u periodu prije ili još bolje u toku treninga kad je apsorbcija najbolja, te djeluju kao antikatabolik ali i konvertuju se u alternativan izvor energije kad organizam potrosi glikogen. 

U svakom slučaju jedan od nezaobilaznih suplemenata i u sportovima izdržljivosti i sportovima snage, bodibildingu, fitnesu kao i kod rekreativaca koji žele da poboljšaju svoj izgled i opšte stanje organizma.

Nedostatak proteina dovodi do razgradnje mišića

Dodaci su dobri a kvalitetan obrok obavezan

Pumpači učinkoviti za napredne vježbače

Sve vijesti