Casein - protein koji hrani mišiće dok spavate!

Autor:

Dvostruki IBFF svjetski apsolutni šampion u bodybuildingu Velibor Borko Obradović, savjetnik u kompaniji Proteini.si, i ove srijede vodi nas u svijet dodataka ishrani sportista i rekreativaca.

Nakon prošlonedjeljne priče o najvažnijoj vrsti proteina koji možete uzeti kroz dodatke ishrani – whey proteina, danas vam prenosimo kratku priču o ostalim tipovima proteina koje možete naći u trgovinama. 

Uz whey protein, najkorisniji za one koje žele da dopune svoju prehranu proteinskim šejkovima je svakako casein. 

Casein je mliječni protein koji ima gotovo 80 odsto proteina u svom sastavu, sadrži jako dobar aminokisjelinski profil, sličan whey proteinu, u njemu ćete naći bogatstvo esencijalnih aminokisjelina koje su izuzetno korisne za sintezu proteina u mišićima. Za razliku od whey proteina on se mnogo sporije apsorbuje tj. razgrađuje na aminoskisjeline, te je njegovo dejstvo prolongirano i uvijek pogodno za uzimanje pred spavanje, ili pak u periodu kada znate da više sati nećete imati dobar obrok.

 Od caseina, ispred svih se zbog svog načina dobijanja, čistoće i očuvanosti amino profila ističe micelarni casein. Ono što su isolati i hidrolizati kod whey proteina to je micelarni casein u dijelu sporih proteina, te ova dva svakako čine vrh sportske suplementacije kada su proteini u pitanju. 

Osim ovih par najvažnijih, u ponudi se mogu naći vegetarijanski proteini – proteini iz soje, riže, graška.. ali i proteini iz jaja, kozijeg mlijeka, govedine, te svi oni mogu biti zanimljivi kao alternativa – onima koji ne žele unositi proteine životinjskog porijekla, ili pak onima koji iz nekog drugog razloga ne žele koristiti proteine iz mlijeka

Svakako za one koji tek počinju sa dodacima, uvijek prvo preporučujemo da krenu sa ova dva bazična, najkvalitetnija oblika proteina – whey ili micelani casein. 

Kako konzumacija proteina, i pored svog jako lijepog ukusa, ne bi bila monotona, danas vam u klipu naše koleginice Tine iz Slovenije pokazujemo kako možete vrlo jednostavno izmiksati uz whey banane, smrznuto voce, te na taj način dobiti bogat obrok, naravno u ovakav šejk, oni koji paze na unos carbohidrata može da ide kao alternativa malo badema, ili pak kašika kikiriki putera. 

Pogledajte kako je Tina spremila svoj šejk, a mi vas pozivamo da nam pišete na mne@proteini.si gdje ćemo svima odgovoriti i ponuditi pomoć u dijelu prehrane i suplementacije, te u nekoj od idućih kolumni za Mondo.me i prenijeti najinteresantnija pitanja.

Izvor: YouTube

Sve vijesti