Evo zašto mišićima trebaju “pumpači” (FOTO)

Autor:

Čitaoci Monda danas imaju priliku da iz pera savjetnika kompanije Proteini.si i personalnog trenera Bojana Mirotića saznaju više o vrlo popularnoj kategoriji proizvoda tzv. Pre-workouta.

Nitric oxide ili azotni oksid je visoko reaktivni gas koji se prirodno nalazi u ljudskom tijelu i ima široko djelovanje u najvažnijim biološkim i fiziološkim funkcijama. Nama u treningu najzanimljivije funkcije su pojačana cirkulacija krvi i otpuštanje kiseonika u mišićnom tkivu iz eritrocita. Njegovo prisustvo u krvi pojačava i optimizuje misićne kontrakcije i rad.

 Kategorija proizvoda Pre workout-a ili NO boostera (reaktora) a kod nas popularni još pod nazivom i "pumpači" jer pojačavaju ćelijsku pumpu, protok krvi i dotok hranljivih materija do ćelija uključenih pri vežbanju, povećavaju snagu, vaskularnost, kao i regeneraciju mišićnih vlakana, spadaju u najtraženije proizvode te ih ovoga puta predstavljamo upravo kroz najvažnije komponente iz kojih se sastoje.

Azotni (NO) reaktori su u stvari kompaktna mješavina aminokisjelina kao što su:

- BETA ALANIN koji snažno utiče na trenutni oporavak ćelija od vježbe i tako odlaže umor i pojačava mišićnu izdržljivost.

- ARGININ stimuliše protok i priliv krvi u mišiće dok kreatin vuče tečnost u mišićno tkivo povećavajući volumen mišićne ćelije. Takođe svojim prisustvom stimuliše procese obnove i rasta mišićnog tkiva, kao i lučenje hormona rasta kod treninga snage i ubrzava oporavak mišića.

- CITRULIN MALAT koji igra krucijalnu ulogu u proizvodnji ATP-a i kreatin fosfata, a istovremeno povećava aerobnu izdržljivost, smanjuje skupljanje mliječne kisjeline u mišićima i ubrzava regeneraciju.

- TAURIN, slično kreatinu vezuje vodu ćelijama, tako što povećava njihovu zapreminu i snagu. Za vježbače kojima je cilj povećanje mišićne mase i snage taurin je nezaobilazan, jer povećava hidrataciju u mišićima I pospješuje sintezu proteina, i tako daje osećaj „napumpanosti“.

- KOFEIN je takođe jedan od osnovnih sastojaka pre workout proizvoda, koji utiče na ubrzavanje metabolizma, pojačava izdržljivost i daje mentalni fokus i volju za vježbanjem.

U zavisnosti od omjera navedenih aminokisjelina u Pre wrkoutima postoji veliki broj različitih proizvoda koji se preporučuju i odgovaraju različitim vrstama treninga, što ih čini sjajnim dodatkom za ozbiljne sportiste i rekreativce svih vrsta.

Sve vijesti