Recite doviđenja bolu u koljenima! (FOTO, VIDEO)

Da li vam se dešavalo da vas boli koljeno i da ljekarski pregled utvrdi da je koljeno zdravo, ali vas i dalje boli? Evo savjeta instruktora Soko gym-a Obrada Radovića kako da prevaziđete ovaj problem.

0
A- A A+
koljeno Obrad Foto: MONDO

  Ako vam se ova situacija desila ovo je pravi tekst za vas i možda ce baš neka od vježbi koje preporučujem biti od pomoći.

Prvo nekoliko informacija o koljenu:

Koljeno je zglob koji spaja bedrenu kost sa cjevanicom (goljenicom), a sastoji se od dva zglobljavanja (artikulacije): jedno je izmedju bedrene kosti i tibije (tibiofemurski zglob), a drugo izmedju bedrene kosti i čašice (casicnofemurski zglob). U kosturu čovjeka, koljeno je najveći zglob.

 Za stabilnost koljena zaduženi su ligamenti i mišići koji su tetivama povezani za kost.

Koljeno se kreće skoro pravoliniski, u fleksiji (kada je savijeno) može da napravi malu rotaciju i to je to. Poprilicno jednostavan zglob reklo bi se, ali ne i baš. Često se u koljenu pojavljuje bol, a da prethodno niste nista radili sa njim posebno i kada pođete kod doktora on vas pošalje na snimanje i po snimku se utvrdi da je sa koljenom sve u redu, ali vi i dalje imate bol. Evo jednog od razloga zašto vas koljeno i dalje boli.

Ovaj zglob se nalazi između skočnog zgloba i zgloba kuka koji imaju veliku mobilnost pokreta. Ako imate ravna stopala, lošu mobilnost kuka i skočnog zgloba ili samo krute mišiće koji okružuju zglob, može se desiti da vas koljeno boli. 

Svako koljeno bi trebalo da ima terminalnu ekstenziju 

Koljeno Obrad 1 Foto: MONDO

I ako je nema, trebali bi poraditi na tome da je sto prije dobijete. Evo jedna vježba kako da vasem koljenu vratite puni obim pokreta i terminalnu ekstenziju.

Izvor: MONDO/Obrad Radović

Ako uspijete da vratite terminalnu ekstenziju posle prvog puta izvođenja ove vježbe i bol vam prođe u koljenu znate u čemu je bio vas problem, ako je vratite (terminalnu ekstenziju) al bol je i dalje tu, nastavite sa sledećim vježbama.


VJEŽBA PRVA 

Često se dešava da sami (samo uz pomoć vaših mišića) ne možete da savijete koljeno do kraja ili ne možete da se spustite duboko u čučanj jer imate osjećaj kao da ste obukli uske farmerice. To znači da su vaši mišici oko koljena jako kruti i da treba da odradite, po meni, najefikasniju vježbu koja postoji za opuštanje mišića i vraćanje mobilnosti koljena. 

Naravno govorim o flosingu. 

Jako bitna stvar je da, kada flosujete koljeno, izostavite pattelu (čašicu) i da je pustite da se prilikom flosinga ona slobodno kreće.

Izvor: MONDO/Obrad Radović

Naravno flosing treba da radite iznad i ispod koljena jer sa obje strane mogu da se nalaze kruti mišići, čak i da u isto vrijeme vežete, sa dvije trake, obije strane nećete pogriješiti. 

Evo zašto moraju da se vježbaju i prsti (VIDEO)

VJEŽBA DRUGA

Masaža lopticom takođe može da pomogne. Jako je bitno da loptica ne bude odmah iza zgloba (po sredini), stavite je prvo sa spoljne strane noge na onda sa unutrašnje, tačno na pripoje zadnje lože. Pogledajte video prilog i sve će vam biti jasno:

koljeno 2 Foto: MONDO koljeno 2

Moj savjet je da ne pretjerate sa dužinom masaže. Radite sve po 2 minuta i bol treba da bude na skali 5 na ljestvici od 1 do 10.

Napomena: Ja nisam fizioterapeut, već trener, ali kako kaže dr. Kelly Starret u svojoj knjizi "Becoming a Supple Leopard" (koju vam savjetujem da pročitate):: "Svaki trener mora da zna malo fizioterapeutskog posla, kao i obratno da bi se materija bolje razumjela.

Sve što vas dodatno zanima o treningu možete ispratiti mojoj FB stranici Obrad Radovic - fitness and athletic performance ili me mođete potražiti ufitnes klubu Soko Gym u Mall of Montenegro.

Sve vijesti