Ne zaboravljajte vježbe za mobilnost kukova! VIDEO

Autor:

Ovog četvrtka instruktor Soko gym-a Obrad Radović objašnjava nam zašto su važne vježbe za mobilnost kukova i kako se one rade.

Ne zaboravljajte vježbe za mobilnost kukova! VIDEO Foto: MONDO

Kuk je zglob koji je sličan zglobu ramena, on pripada grupi kuglastih zglobova i jako je mobilan prirodno. On spaja karličnu kost i bedrenu kost (natkoljenicu). Danas ćemo govoriti o njegovoj mobilnosti i kako da testirate da li imate mobilne kukove.

Ali prije toga evo jedne zanimljivosti:

U Americi, odredjena testiranja su pokazala da je bolje, naravno kad pređete određeni broj godina (u ovom slučaju 60), da imate tumor nego da padnete i da polomite kuk. Statistički u Americi više osoba umre od slomljenog kuka nego od raznih vrsta tumora.

 Naravno, Holanđani su zapazili isto i u Holandiji postoji državni projekat pod nazivom "55+" u kojem vlada, kada se prijavite i ispunjavate uslove, a to je da imate preko 55 godina, renovira vaše kupatilo tako da bude bezbjednije za vas. Oni su radili istrazivanja i shvatili da je jeftinije renovirati kupatilo starijim osobama nego ih liječiti od polomljenog kuka.

Zaključaj je da morate voditi računa o vašim kukovoma.

Testiranje mobilnosti kuka. 

Jako je bitni da vas kuk ima određenu mobilnost. Ja ispitivanja mobilnosti radim na principu Dr. Kelly Starret-a koji to radi u fleksiji. A evo kako to i izgleda: 

Izvor: MONDO/Obrad Radović

VAŽNA NAPOMENA: Ako prilikom pritiska koljena ka podu osjetite bol duboko u kuku dok je kuk u fleksiji, odmah posjetite ljekara!

 Ako nemate nekih 40 stepeni u spolinoj rotaciji i nekih 20 u unutrašnjoj smatrajte da imate kukove na kojima morate malo više raditi. 

Ako ne znate na koji način, biće objašnjeno u nastavku.

Prva vježba 

U ovoj pozi česti zovemo 90-90 poza, a brzo ce vam biti jasno i zasto, dobra je jer možete poraditi na oba kuka u isto vrijeme. Ova poza zahtijeva 90 stepeni u koljenima kao i između dvije natkoljenice. Kada dođete do toga trudite se dizati pete od poda i samo se krečite. 

Preporučujem da oko 2 minuta da provedete radeći ovu vježbu svaki dan. Dva minuta dnevno je jako mala cijena koju morate platiti da biste imali zdrave kukove. 

Izvor: MONDO/Obrad Radović

Druga vježba

Kruti mišići unutrašnjeg dijela butine takođe mogu ofraniciti kretanje vaših kukova, sto znači samo razgibavanje tog dijela natkoljenice može vam dosta pomoći. Ljudi koji me prate znaju da je ovo moja omiljena vježba i ja je radim svaki dan. 


Ako ne možete spustiti lakat na pod, ne forsirajte, i slušajte vaše tijelo. Vremenom ćete uspjeti.

Treća vježba

Takođe, često mišići koji su oko zgloba kuka mogu biti kruti i praviti problem, u tom slucaju savjetujem vam masažu sa lopticom. Dovoljna vam je jedna tenistka loptica i malo vremena. 

Stavite lopticu izviše zgloba kuka i lezite na nju. Sjetite se - bol treba da bude na nivou 5 na skali od 1 do 10 da bi vaša masaža uspjela. 

Evo kako to i izgleda:

Izvor: MONDO/Obrad Radović

Sve što vas dodatno zanima o treningu možete ispratiti mojoj FB stranici Obrad Radovic - fitness and athletic performance ili me mođete potražiti ufitnes klubu Soko Gym u Mall of Montenegro. 

Uživajte u vašim zdravim kukovima i svakodnevno radite na sebi!

Sve vijesti