Evo zašto moraju da se vježbaju i prsti (VIDEO)

Autor:

U rubrici MONDO FITNESS četvrtak je rezervisan za instruktora Soko gym-a Obrada Radovića koji nas danas uči zašto je važna mobilnost prstiju i zglobova šaka i laktova i kako možemo da je popravimo.

Prsti na rukama i njihova mobilnost su često zanemareni u treningu mobilnosti. isti je slučaj i sa zglobovima šaka i laktovima.

Posebno se nemobilni prsti primjećuju kod muškaraca jer naravno muškarci nikako ne vode računa o koži na rukama koja ima veliki uticaj na mobilnost, a pored svega toga muškarci tokom treninga koriste magnezijum tzv "kredu" koja sprečava znojenje dlanova i klizanje šipke i takođe jako negativno utiče na kožu.

Zbog toga, uz vježbe za mobilnost prstiju koje ćemo vam predložiti, preporučujemo povećanje njege ruku.Evo  zašto: Naše tijelo funkcioniše kao sistem, i ako je jedna strana u disbalansu, biće i druga. To znači, recimo ako su vam stopala ravna vi ćete imati problema sa koljenima,  kukovima, kao i sa kičmom ako nemamo dovoljno jake mišiće koji će sistem da vrate u ravnotežu.

Ovo treba da znate o mobilnosti zglobova (FOTO)

Isto tako funkcioniše i sa druge strane: Ako ste na benču i imate teg od 100 kilograma u rukama, a imate nemobilan zglob šake zajedno sa prstima koji drže teg, imate problema i sa laktom, ramenima možda i podlakticama. Naravno ako nemate dovoljno jake mišiće koji će taj nepravilan rad da nadoknade. Ti jaki mišići će kad tad da malo oslabe, i vi ćete ostati sa samo nemobilnim zglobovima koji će da zadaju probleme. Zbog toga savjetujem sledeće vježbe.

Vježbe mobilnosti za prste

Najveći problem u mobilnosti prstiju je kruta i neelastična koža koja pokriva dlanove i prste, a da ne pominjemo kožna zadebljanja koja su nastala zbog nekorišćenja rukavica ili sunđera prilikom vježbanja. Spadam u one vježbače koji vole da raditi "golih" ruku, ali trudim se da vodim računa o svojim rukama.

Naravno ove vježbe mogu da se rade prije treninga ali svakako savjetujem da ih radite kao domaći zadatak jer će tokom treninga one odnijeti previše dragocjenog vremena.

Izvor: MONDO


Vježbe za mobilnost zgloba šake

Zgob šake bi trebao da ima mobilnost od 90 stepeni u fleksiji i u ekstenziji.

Lako možete testirati mobilnost  zgloba šake, a to izgleda kao što je prokazano na slici:

prsti mondo fitness Foto: MONDO


i ako nemate traženu mobilnost može se raditi sledeća vježbu za mobilnost.

Izvor: MONDO


Naravno za ovu vježbu vam je potrebna gumena traka i malo strpljenja. Vježba se izvodi maksimalno 2 minuta sa obje strane.

Vježbe za mobilnost zgloba lakta

Meni omiljena metoda za povećanje mobilnosti zgloba lakta je svakako voodoo flossing, ali pošto smo u prošlom tekstu imali video sa flosingom lakta, danas ću vam pokazati drugu metodu za povećanje mobilnosti lakta.

Podsjetimo se da je mobilnost sposobnost zgloba da se sto bolje kreće, i da mobilnost zgloba može zavisiti od tkiva koje ga okružuje.

Tako da samom masažom tricepsa i opuštanjem tog mišića, koji prelazi preko zgloba lakta jer ima pripoj na podlakticu i nadlakticu, možemo povećati mobilnost zgloba lakta, evo kako to izgleda:

Izvor: MONDO


Na snimku je prikazana najjednostavnija metoda masaže mekog tkiva za koju vam je potrebna samo šipka, sa druge strane ako ste vježbač van teretane možete koristit i oklagiju koju ćete staviti na sto i samomasirati se preko nje. Takođe postoje razne metode masaže mišića radi povećanja mobilnosti.

Za sve dodatne informacije mozete me kontaktirati u teretani SokoGym u Mall of Montenegro ili preko facebook stranice Obrad Radovic - Fitnes and athletic performance.

Sve vijesti