Ovo treba da znate o mobilnosti zglobova (FOTO)

Autor:

Rubrika MONDO FITNESS rezervisana je četvrtkom za instruktora Soko gym-a Obrada Radovića koji ove nedjelje otvara novi ciklus „lekcija“ – mobilnost zglobova.

Tema novog ciklusa ove učionice biće mobilnost zglobova i šta treba daseradi prije određenih vježbi kako bi se popravila mobilnost što će direktno da utiče na formu izvođenja samih vježbi za koje se pripremate.|

Iskustvo mi govori da ne znaju baš svi koja je razlika između mobilnosti i fleksibilnosti, ali pošto jedna slika govori više od hiljadu riječi ja ću vam fotografijom pokazati razliku.


Pošto smo utvrdili razliku i pošto je tema današnjeg tpriloga mobilnost, da pojasnimo šta sepodrazumijeva pod mobilnošću zglobova.

 Mobilnost zglobova je sposobnost zgloba da bude u punom obimu pokreta. Danas je sve manje ljudi koji imaju zglobove koji mogu da prođu kroz puni obim pokreta jer previše vremena provodimo u sjedećem položaju.

Postoje dva razloga zbog kojeg ne možemo da odradimo puni obim pokreta: previše kruto meko tkivo koje okružuje sami zglob i nepovoljna pozicija kostiju koji čine zglob u odnosu jedne na drugu.

U narednom periodu ćemo govoriti o mobilnosti i kako da je vratite u sledećim zglobovima:

- Prsti na rukama, ručni zglobovi i laktovi,
- Ramena
- Kukovi
- Koljena
- Skočni zblobovi
- Stopala i nožni prsi.

Postoji veliki broj metoda koje mogu da vrate mobilnost zglobovima, ali danas, kao uvod u sledeći ciklus, ćemo govoriti samo o jednoj, po meni najefikasnijoj metodi, VOODOO FLOSSING.
Većina ljudi, kada se kaže "flossing" pomisle na čišćenje zuba, ali ovog puta nije o tome riječ.

Za ovu vrstu flossinga dovoljna vam je unutrašnja guma od bicikla koja je prekinuta na pola ili ako ste u mogućnosti, voodoo flossing tape.


 Preporučujem vam, kao ozbiljnim vježbacima, da uvijek sa sobom imaju u torbi jednu flossing tape. Pored toga što je to najefikasnija metoda za vraćanje mobilnosti zglobovima, poprilično je brza.

VOODOO FLOSSING (compression) je metoda mobilizacije zasnovana na kompresiji koja u sebi ima sve sisteme mobilizacije (smash and floss, paper-clipping,contract adn relax, pressure wave, flexion gapping).

Da bi ste radili voodoo flossing treba da obmotate gumenu traku oko zgloba ili oko mekog tkiva kojem je potrebna mobilizacija, praveći tako veliku kompresiju par santimetara izviše i ispod označenog mjesta kojem je potrebna mobilizacija. 


Kada ste to uradili probajte kretati obmotani dio vašeg tijela što je više moguće i nakon dva ili tri minuta skinite traku. 


Prednost ove metode mobilizacije je u tome što vi dok imate traku na sebi mozete raditi pokrete koje ste planirali raditi tokom treninga tj. zbog kojeg vam je potrebna mobilizacija (čučanj, sklek, shoulder press, deadlift itd).

Bitno je da znate da postoji razlika u vezanju zglobova i mekih tkiva kojima samo treba mobilnost i otečenih zglobova i mekih tkiva, generalno pravilo je da se otečeno područje veže od dna prema srcu. Primjer, ako imate skočni zglob koji je natečcen, vežite ga od vrhova prstiju pa prema zglobu. U tim slučajevima nije dovoljno samo jednom tretirati natečeno područje, to bi trebali raditi više puta za redom ali takođe dozvoliti svaka dva minuta da se zglob oporavi skidanjem trake.

 Takođe, jako važno je znati da je voodoo flossing poprilično neprijatna metoda. Pritisak koji pravite na zglobu ili mišicu ne može oštetiti vaš zglob i meko tkivo. Gumena traka može ostaviti crvene podlive koji traju do 10 minuta posle skidanja trake. Nemojte da brinete, preživjećete.

Važno je znati kada treba skinuti traku, tj. kada ste pretjerali. Ako počnete da osjećate da vam zamotani dio tijela trne, ako osjetite peckanje i bockanje ili vam ruka skroz izgubi boju ODMAH skidajte traku.

I za kraj mala napomena. Zglobovi koji ne mogu biti obmotani sa obje strane ne mogu biti flosingovani vudu trakom, kao npr. zglob kuka ne moze biti vudu flosingovan, što znači da te vrste zglobova zahtijevaju drugu flossing metodu o kojoj ćemo govoriti u narednom periodu.

Izvor: MONDO

Sve vijesti