Evo šta treba da znate o KREATINU (FOTO)

Autor:

Kroz današnju temu u rubrici MONDO Fitness vodi vas savjetnik kompanije Proteini.si Milutin Jovanić.

U svijetu bodybuildinga i fitness-a, ali isto tako i kod sportova snage i izdržljivosti jedan od najpoznatijih i najčesće pominjanih dodataka prehrani jeste KREATIN.

Kreatin je kombinacija aminokisjelina koja se sastoji od tri aminokisjeline - arginina, metionina i glicina koji se sintetišu u jetri i na taj način pune depoe hemijske energije ATP-a (adenozin-trifosfata). Što su punije rezerve ATP-a time je i više "goriva" za intezivne mišićne kontrakcije i produžena izdržljivost istih.

Kreatina ima najviše u crvenom mesu i ribi. Najveći dio (preko 90%) se deponuje u mišićnom tkivu, dok se preostali dio deponuje u mozgu, srcu i drugim organima, a svaki višak kreatina se izlučuje preko bubrega u obliku kreatinina i izbacuje iz organizma putem urina.

 Kao suplement kreatin je dostupan u više oblika a svakako je najpoznatiji kreatin monohidrat. Preporučena doza kreatina na dnevnom nivou je do desetak grama, najčešće podijeljeno u dvije jednake doze. Mnoga istraživanja preporučuju i tzv. faze punjenja koja najčešće traje pet do sedam dana prilikom kojeg se koristi četiri do pet doza po pet grama, nakon čega slijedi tzv. faza održavanja sa već predloženih desetak grama tokom dana.

Kreatin se pojavljuje još u oblicima: kreatin etil estera, krealkalina, trikreatin malata, kreatin piruvata, kreatin magnezijum kelata, kreatin citrata i drugim, što ovaj popularan proizvod čini pogodnim za širok spektar korisnika i više različitih vrsta sporta i rekreacije a ne kao što se uobičajeno misli da je dodatak iskljucivo za bodybuildere.

Generalno uloženo dobijeno svakako jedan od najboljih dodataka bilo da želite povećanje mišićne mase, veću snagu i izdržljivost kroz vaš sport ili samo želite potpomognuti bolji oporavak nakon fizičkih aktivnosti, te vam ga stoga toplo preporučujemo!


Na Mondo.me smo prethodne nedjelje dobili pitanje od Veska:
Koristim C4. Dali je on ok? On mi daje volju. Popijem ga prije treninga, dok nakon treninga uzimam Whey protein shake”.

Evo odgovora:

Poštovani Vesko,
Cellucor C4 je koncentrovani NO booster sa visokom dozom kofeina koja u stvari pojačava budnost i poboljšava mentalni fokus. To je upravo ono što prepoznajete kao "volju" za treningom, napominjemo da on ima standardnu količinu i ostalih aktivnih sastojaka. C4 je svakako dobar izbor, uz peporuku da je ponekad potrebno i promijeniti no booster da bi sami vidjeli šta vašem tijelu i načinu treninga najbolje odgovara.


Što se tiče proteinskog obroka posle treninga Olimp Whey protein shake je odličan izbor, ali treba voditi računa da se u organizmu poslije napornog vježbanja prvo popunjavaju rezerve glikogena tj. energije i da je sa proteinom potrebno unijeti i količinu složenih ugljenih hidrata (waxy maize il maltodextrin) koji će popuniti glikogen i značajno poboljšati ugradnju proteina i oporavak mišića.

Casein - protein koji hrani mišiće dok spavate!

Sve vijesti