Srbin utekao otmičarima u Nigeriji

Nigerijska banda otela je prije četiri dana Srbina koji radi u toj afričkoj zemlji, tražeći astronomski otkup, ali je on uspio da pobjegne!

0
A- A A+

Ambasador Srbije u Nigeriji Rifat Rondić potvrdio je za beogradski "Press" da je opasna nigerijska banda 16. novembra kidnapovala radnika "Energo Nigerije" Dragana Stefanovića.

Kriminalci su tražili 2,5 miliona dolara za otkup Stefanovića, ali je on uspio da pobjegne otmičarima, poslije nešto više od 24 sata provedena u pritvoru.

Ambasador Rondić kaže i da se Stefanović, koji u "Energo Nigeriji" radi na elektromrežama i trafo-stanicama, dobro osjeća, ali da je pretrpio veliki šok.

"Stefanovića su oteli noću u mjestu Ugavdži, u državici Enugu. To je jedna od 36 država na koje je podijeljena Nigerija i koja se nalazi na oko 350 kilometara vazdušnom linijom od glavnog grada Abudže. Radnik Energo Nigerije je sa vozačem išao kroz mjesto Ugavdži kad ih je presrela grupa bandita. Vozača su izbacili iz automobila, a Stefanovića kidnapovali. Čak je i lokalno stanovništvo koje se našlo na mestu događaja pokušalo da spase radnika Energo Nigerije, ali su banditi bili jači", kaže Rondić.

Ambasador nije želio da govori o detaljima otmice, kao ni to kako su i od koga kidnaperi tražili otkup. Prema njegovim riječima, menadžeri „Energo Nigerije", takođe državljani Srbije, čim su saznali za otmicu odmah su došli u Ambasadu Srbije u prestonici Nigerije.

"Odmah sam obavijestio nadležne u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kako bi se diplomatskim kanalima preduzele sve potrebne mjere za oslobađanje našeg državljanina. Uputili smo i notu nigerijskim nadležnim organima. Međutim, poslije nekoliko sati Stefanović je uspio da pobjegne. O tom, ipak, srećnom ishodu obavijestili smo naše ministarstvo i nigerijske vlasti", kaže Rondić.

Stefanović je uspio da pobjegne otmičarima, iskoristivši njihovu nepažnju.

"Koliko sam razumio, Stefanović je iz sela Ugavdži pobjegao do jednog obližnjeg mjesta u kom takođe žive naši ljudi i oni su mu pomogli da dođe do glavnog grada. Bio je kod nas u ambasadi i na zdravstvenim pregledima. On se dobro osjeća, nema fizičke povrede, ali je i dalje pod stresom zbog šoka koji je preživio. Takođe, on odranije boluje od povišenog pritiska, na šta stres dodatno utiče. Činimo sve da njemu bude dobro, on zasad nema nikakvih zdravstvenih problema, na bezbjednom je i mislim da će za nekoliko dana doći u Beograd", kaže ambasador Srbije.

U centrali "Energoprojekta" u Beogradu i "Energo Nigeriji" u Abudži i Lagosu nisu željeli da komentarišu ovaj slučaj. "Energo Nigerija" je osnovana 1990. kao jedna od ćerki firmi kompanije "Energoprojekt", navodi beogradski dnevnik.

(MONDO)

Sve vijesti