Durmitorska šampionska loza

Prezime Žugić bilo je krajem prošlog vijeka najpoznatiji crnogorski „skijaški brend“. Dva izdanka ove durmitorske loze danas su na dobrom putu da proslave prezime i u svijetu tenisa i košarke.

Durmitorska šampionska loza Foto: MONDO

Priča o velikoj nadi srpskog tenisa, 15-godišnjem Beograđaninu Matiji Žugiću, i njegovom bratu od strica Fedoru, košarkaškom supertalentu iz Podgorice koji sa 13 godina sanja olimpijsku medalju u dresu Crne Gore, „izvire“ na Durmitoru.

U kući Voja Žugića na Žabljaku, naime, osamdesetih godina prošlog vijeka titulu crnogorskog prvaka u alpskom skijanju nije osvajala jedino Gospava, majka Dragana, Zorana, Nataše i Luke! Dva izdanka ove porodice skijaških asova, danas su na dobrom putu da zvanje šampiona zasluže u tenisu i košarci.

Matija Žugić je jedna od nada da se zlatna era srpskog tenisa neće završiti kada Novak Đoković okonča karijeru. Petnaestogodišnji Beograđanin brusi svoj vanserijski talenat u Opatiji, u teniskoj akademiji legendarnog Nikole Pilića.

Matija trenira tenis od svoje pete godine, i od tog trenutka on bukvalno živi ovaj sport. Zbog posvećenosti, strasti i naravno talenta je svojevremeno u akademiji Novaka Đokovića dobio besplatan tretman koji podrazumijeva trenere, korišćenje terena i sve drugo što ide uz to”, kaže Matijin otac Zoran Žugić, profesor fizičkog vaspitanja, nekadašnji šampion Crne Gore i BiH u slalomu i veleslalomu, skijaški instruktor sa najvišim međunarodnim licencama.

Prije dolaska u kamp proslavljenog hrvatskog teniskog stručnjaka, Matija je boravio i u čuvenoj teniskoj akademiji Džona Everta na Floridi.

Zahvaljujući Evertu Matija je dobio priliku da 2013. godine boravi na Floridi, gdјe je unapriјedio svoje tenisko znanjе i upravo su ga ti i rezultati odveli u akademiju Nikole Pilića u Opatiju”,dodaje Zoran.

Matija je odličan đak i već sa 15 godina poliglota (tečno govori engleski, usavršava francuski i italijanski jezik). Izuzetno skroman sve do trenutka kada se pređe na temu teniskih ambicija. U tom trenutku neodoljivo podsjeća na svog idola, najboljeg tenisera današnjice.

Želim da igram na svakom grend slemu i naravno da ih osvojim. Volio bih i da jednog dana budem broj jedan. Znam koliko su to velike želje, ali ja činim i uradiću sve što je do mene da se, ako mogu, ispune”, kaže Matija za Mondo.Novak Đoković mu je teniski uzor broj 1, dok mu je idol broj 2 omiljeni teniser njegovog idola.

Imao sam samo dvije godine kada je Pit Sampras završio karijeru ali kada sam počinjao da igram tenis on je bio najveća legenda ovog sporta i, uz Novaka, predstavljao mi je inspiraciju”, kaže Matija.

Izvor: YouTubeBaš kao i Đokoviću, i Žugiću je drugi omiljeni sport skijanje koji je usavršio na Kopaoniku, gdje je njegov otac već decenijama jedan od vodećih instruktora. Na Kopaoniku, ali i na Savinom kuku često skija sa svojim dvije godine mlađim bratom od strica Fedorom, velikom nadom crnogorske košarke.

Fedor trenira “kraljicu igara”od sedme godine u podgoričkom KK Junioru. Iako je već sa 13 godina dostigao visinu od 190 santimetara, u svom klubu i pionirskoj reprezentaciji Crne Gore, Fedor “pokriva” poziciju plejmekera…Prije nekoliko nedjelja, ovaj supertalenat, bio je na probi u kampu Barselone.

Treninge radi već izvjesno vrijeme sa kadetima. Individualno trenira kod Milana Anđelića, kondicione treninge ima sa Vukom Medigovićema ima uporedo i treninge joge kod Marka Popovića. Paralelno sa individualnim treninzima prati treninge ekipne klupske. Na probi u Barseloni dobio je pozitivnu ocijenu kod trenera ovog kluba i vidjećemo šta to donosi“, priča Fedorov otac Luka Žugić.

Bez obzira što mu „prijeti“ selidba u Kataloniju, košarkaške ambicije Fedora Žugića, relaksiraće i oduševiti navijače Crne Gore.

Volio bih da jednog dana osvojim olimpijsku medalju sa reprezentacijom Crne Gore. Naravno, i da budem evropski prvak“, kaže Fedor za Mondo.

Izvor: YouTube


I Fedor je, kao njegov brat Matija, maksimalan kada je riječ o košarkaškim ambicijama.

Pored medalja sa crnogorskom reprezentacijom, najveća želja mi je da zaigram u NBA i osvojim prsten“, dodaje Fedor i otkriva da su mu košarkaški idoli u skladu sa ambicijama: Stef Kari i Lebron Džejms.


Sa svojim bratom Matijom, Fedor osim na Kopaoniku često skija i na Savinom kuku gdje je njegov otac Luka osvojio titulu pionirskog prvaka Crne Gore prije nego je pošao u školu! I on je, poput starijeg brata Zorana instruktor skijanja sa licencom ISIA demo.

Matija i Fedor se često druže na skijama. Nisu imali prilike da igraju zajedno tenis i basket ali su odradili par kondicionih treninga i to je bilo zanimljivo iskustvo za sve nas jer se treninzi tog tipa mnogo razlikuju u košarci i tenisu“, kaže Luka.

Skijaška druženja Matije i Fedora, smatra Zoran, pored održavanja familijarne bliskosti dobra su za obojicu i zbog motivacionog efekta.

“Oni su u svom uzrastu veoma uspješni u sportovima kojima se bave, nesumnjivo su vanserijski talenti i dobro je što imaju jedan drugoga i zbog toga što se bodre pa tako imaju motiv više”, dodaje Zoran.

Sve vijesti