• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodni festival gitare Nikšić NASTAVLJA se online koncertima Eurostrings gitarista

Autor Ana Božović

Do kraja oktobra online koncerti gitarista iz Evrope

 Međunarodni festival gitare Nikšić nastavlja se online koncertima Eurostrings gitarista Izvor: Niksic Guitar Fest

Nakon uspješnog 14. izdanja tivatskog Međunarodnog takmičenje gitarista (Montenegro International Guitar Competition) održanog tokom maja i juna i jubilarnog 15.Međunarodnog festivala gitare Nikšić (Niksic Guitar Festival) realizovanog u avgustu ove godine, organizatori najvećih gitarskih dešavanja u Crnoj Gori nastaviće ove festivalske priče online koncertima uspješnih gitarista Evrope, koji su dio EuroStrings projekta.

Prva dva koncerta održavaju se već tokom predstojećeg vikenda. U subotu 26. septembra u 21h počinje koncert Pabla Menendeza (Španija), dok će u nedjelju 27. septembra publika moći da prati nastup Jonasa Egholma (Danska). Oba koncerta biće emitovana putem facebook stranice festivala (Niksic Guitar Festival), kao i na programu televizije Nikšić.

Pablo Menendez rođen je 1992. godine u Španiji. Na gitari je počeo da svira sa 10 godina. Edukovao se najprije u klasi poznatog gitariste Marca Sociasa, a potom i magistrirao na Konzervatorijumu Mastriht (Holandija) u klasi maestro Carla Marchionea, s počastima (cum laude). Studira i dirigovanje pod vođstvom maestra Miguela Romee i Andresa Salada. Nagrađivan je na nekoliko nacionalnih i međunarodnih muzičkih takmičenja širom Evrope. Aktivan je i kao muzičar u kamernim ansamblima, sa tenorom Joakuin Pikanom i pijanistom Mariom Bernardom snimio je CD sa španskom muzikom XIX vijeka, a tokom sezone 2014/2015. bio je član Španskog nacionalnog orkestra mladih. Danas Pablo kombinuje koncertne aktivnosti sa pedagoškim radom budući da je angažovan kao profesor na Višem konzervatorijumu u Kordovi (Španija). Za online nastup Nikšić Guitar Festivala pripremio je kompozicije Baha, Rodriga, Vagnera i Sora.

Izvor: Niksic Guitar Fest

Jonas Egholm rođen je u Danskoj 1997. godine. Na gitari svira od sedme godine, dok je kao desetogodišnjak krenuo na svoju prvu koncertnu turneju po Danskoj i Njemačkoj. 2015. godine počeo je da studira na Kraljevskoj danskoj muzičkoj akademiji u Kopenhagenu kod profesora Jespera Sivebæka i Per Palsson-a. Studira na prestižnom „Master en Interpretacion de Guitarra“ u Alicanteu u Španiji kod nekih od vodećih svjetskih gitarista: Davida Russella, Ignacia Rodesa, Ricarda Gallena, Manuela Barrueca i drugih. Nagrađivan je na brojim takmičenjima i nastupao u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Švedsku, Francusku, Španiju, kao i na Farskim ostrvima, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Mađarskoj, Kini i Japanu. Za ovaj predstojeći online koncert pripremo je kompozicije Rodriga, Dyens-a, Aguada, Dowlanda.

Svojevrsni nastavak Nikšić Guitar Festivala, osim najavljenih za ovaj vikend, podrazumijeva još tri koncerata Eurostrings gitarista, koji će se održati tokom oktobra. To su: Mausz Kowalski (Poljska), Mlada zvijezda Euro Stringsa Bruno Pino Mateos (Španija) i Pavel Steidl (Češka).

Festival se realizuje u organizaciji NVO „Anagastum“, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić. Njihova saradnja sa velikim festivalskim organizacijama na nivou Evrope moguća je zahvaljujući platformi Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, koja se finansirati iz budžeta EU programa Kreativna Evropa.

Ovaj projekat predstavlja partnerstvo četrnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do širih međunarodnih publika, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima.

U Euro Strings su uključeni slični festivali iz Austrije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, BiH, Bugarske, Italije, Španije i Velike Britanije. Ključni cilj projekta je doprinos razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka, a koje dijeli svaki klasični gitarista, posebno mladi, novi profesionalci.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA