EKSKLUZIVA: Honor View 20 nudi najviše za manje para

Autor:

Da telefon opremljen najnovijim opcijama ne mora da košta 1.000 eura dokaz je Honor View 20, koji lagano dobija "best buy" preporuku u premijum klasi.

EKSKLUZIVA: Honor View 20 nudi najviše za manje para Foto: MONDO/Marko Čavić

MONDO i MobIT vam još jednom donose evropsku i svjetsku ekskluzivu - prvi test i prve utiske o najnovijem Honor View 20 telefonu, koji je predstavljen u Parizu.

U narednim redovima, ali i kroz naše galerije i video, saznaćeteono što vas najviše zanima o ovom telefonu: cijenu, kako radi kamera, kakve su slike i video, kakav je ekran, šta novo nudi, kakve su mu nove opcije, koliko ga je lako koristiti, ali i opis inovativnih funkcija i tehnologija, koje do sada nismo imali priliku da vidimo na telefonu.

Kao i uvijek zadržali smo se na tome kako Honor View 20 radi to što nudi, ne na pukim specifikacijama, koje možete da pročitate svuda, a ne znače vam ništa bez prakse.

Honor View 20 prvi utisci: Hardver, dizajn, softver

Malo proizvođača hrabro mijenja dizajn u samo dve generacije uređaja, a Honor je uradio upravo to - od vrlo jednostavnog, ravnog i metalnog jednobojnog telefona napravio je moderan, zaobljen i vanserijski dizajniran mobilni uređaj, koji će sigurno svima privući pažnju!

Honor View 20 ili Honor V20, u zavisnosti u kojem regionu ga sretnete, uživo izgleda spektakularno, a crvena i plava boja maksimalno ističu nanolitografski dizajn, o kojem ćemo kasnije više govoriti.

Ali, nije samo dizajn ono što izdvaja ovaj telefon od svih drugih trenutno na tržištu. Honor je prvi put upotrebio i ekran sa kamerom, koja je smeštena ne u “notch“, nego u isečak-rupu sa lijeve strane, prvi put je tu kamera rezolucije 48 MPx sa pomoćnom kamerom i AI opcijama, a jedan je od rijetkih proizvođača, koji je ostavio klasičan 3,5 mm audio ulaz, kao i infrared za korišćenje uređaja kao daljinskog upravljača.

Telefon, koji smo imali priliku da koristimo prije same evropske premijere je imao 8 GB RAM i 256 GB memorije, koja je proširiva microSD karticama kapaciteta do teorijski dva terabajta, a telefon pokreće Kirin 980 čipset, uz novo korisničko okruženje, koje je nazvano Magic, u aktuelnoj verziji 2.0.1 (januarski Google “patch“). Sigurno pretpostavljate i sami, telefon je munjevito brz, a AI implementacija obećava da će tako biti dok ga god budete koristili, jer će se AI potruditi da se ne gomilaju nepotrebni fajlovi, aplikacije pri brisanju obrišu do kraja, a snaga preusmjerava uvijek na onu aplikaciju, koja se trenutno koristi.

Magic v2.0.1 je, naravno zasnovan na EMUI 9.0 softveru, ispod kojeg je Android 9.0 Pie, pa se telefonom može upravljati i pomoću pokreta, umesto ekranskim Android tasterima. To znači komforniju upotrebu, brže upravljanje i više prostora za gledanje na ekranu. 

Novi tip ekrana, nove kamere i nov noćni mod

Ekran je IPS LCD FullView 3.0 sa Full HD+ rezolucijom i odnosnom stranica 19.25:9, uz čak 6.4 inča dijagonalu. Ovo znači da ekran neće ostaviti nimalo crnog prostora ni na jednoj stranici ekrana prilikom gledanja aktuelne Netflix, Amazon Prime, HBO Go ili neke druge striming filmske ponude. Ekran ima 400 ppi i kristalno je jasan, odlično osvijetljen i možete mu sakriti kameru tj. Rupu u kojoj je selfi kamera u podešavanjima, ako tako želite. Na taj načim pratićete video sadržaj u 16:9 prikazu, uz crne trake s leve i desne strane. Ekran dolazi sa zaštitnom folijom odmah iz kutije, pa o tome ne treba da brinete, a Honor u ponudi ima i posebne folije, koje su tanje, a prilagođene gejmingu, jer su pokreti tad precizniji i ekran brže reaguje na komande.

Prednja kamera je i dalje fiksiranog fokusa, ali ima pomoć AI algoritma, koji će se potruditi da izgledate lepše i kao da vas je slikao profesionalac. Tu je nekoliko modova selfi kamere, uz različita osvjetljenja, mogućnost korišćenja proširene realnosti, pretvaranja korisnika u AR stikere i snimanje videa sa korišćenjem opcije za uljepšavanje čak i tad.

Glavna kamera je još jedan veliki iskorak, koji ovaj telefon pravi. Iskorišćen je Soni IMX586 48 MPx senzor, koji je prvi put uparen sa AI i HDR softverom nazvanim AI Ultra Clarity i AI HDR, što omogućava daleko bolje fotografije od prethodnika, ali i od mnogih konkurenata.

Softver kamere automatski prepoznaje više od 1.500 scenarija slikanja i snimanja, u preko 60 kategorija, pa automatski prilagođava parametre, čineći da svaki put dobijete kvalitetne slike, odnosno video. AI algoritam (Master AI) uzima originalnu sliku i preko nje “lijepi“ svoj proračun idealne slike, kako bi se dobile kvalitetnije boje, veća oštrina i manje šuma.

Novost je i Quad Bayer kolorni filter, koji omogućava visoku osjetljivost i rezoluciju CMOS senzora na svjetlo u noćnim uslovima i u zatvorenom prostoru. Ova tehnologija spaja dva puta dva piksela slične ili iste boje u jedan i na taj način u rezoluciji od 12 megapiksela isporučuje slike bolje osvijetljenosti, ali nižeg šuma. Prednost Noćnog moda, koji koristi Quad Bayer tehnologiju jeste to što ne morate imati mirne ruke ili stativ, kako biste napravili dobru noćnu fotku. Dovoljno je da držite telefon šest sekundi u približno istom položaju, date telefonu vremena da napravi dovoljno slika, da ih AI analizira i nakon sekundu, dve, dobićete noćne fotke, koje su bogate detaljima i nisu mutne. 

Ako ne verujete - pogledajte galeriju Honor View 20 fotki:

U galeriji imate priliku da pogledate slike nastale korišćenje automatskog moda fotografisanja bez korišćenja Noćnog moda. Sve slike su puštene bez obrade, uz original, koji je umanjen i sljedeću fotku, koja je isječak originalne u punoj rezoluciji.

Kamera podržava još i video snimanje brzinama 120 fps (4x), 240 fps (8x) i  960 fps (32x), panorama mod, automatski Ili ručni HDR, mod fotkanja novina ili teksta, mod fotkanja hrane, mod za slikanje svjetlošću, utiskivanje “žigova“ na fotke, umetnički mod i PRO mod, u kojem samostalno možete da podesite svaki od parametara.

Ne smijemo nikako da zaboravimo ni prvi put primenjenu 3D kameru, zasnovanu na infrared tehnologiji. Infrared emituje zrake, koji putuju do objekta fotografisanja, mjere razdaljinu i projektuju njegov oblik, šalju te informacije kameri i na taj način obezbjeđuju kvalitetnije fotografije, ali i omogućavaju više zabave. Recimo, možete da igrate igre tako što sliku ekrana projektujete na TV, pomoću Honor uređaja za povezivanje ili bežične projekcije, a igrom upravljate pokretima tijela. Kamera detektuje pokretanje lijevo-desno, gore-dolje, skok i okret, pa će vam igranje igara biti zanimljivije i direktnije iskustvo, sigurni smo!

Pogledajte sad i kakve video snimke pravi Honor View 20:

Izvor: MONDO portal

3D kamera može da se koristi i da se “stešete“ na slikama, korišćenjem opcije za istanjivanje ili podebljavanje oblika (tijela) ili da odvojite svoje tijelo iz pozadine i na njega primijenite neki od filtera.

Honor View 20 je opremljen baterijom kapaciteta 4.000 mAh, koja se brzo puni i moguće ju je napuniti za oko samo sat vremena. Sa telefonom se isporučuje USB kabl za brzo punjenje, Huawei SuperCharge punjač, ali tu su i iglica za SIM karticu i silikoska futrola, koja je tako dobrodošla, jer vas lišava briga oko nošenja telefona, a ne skriva njegovu ljepotu. 

Nanolitografski proces izrade je sjajan

Korišćenjem četvrte generacije nano-vakuumske tehnologije, ovog puta nazvane nanolitografski proces slaganja, Honor je u prilici da kreira jedinstvenu pozadinu telefona, koja reflektuje svjetlost u V-obilkovanom prelivu duž cijelog zadnjeg dela telefona, koji je zakrivljen i omogućava dobar hvat. Prednji deo telefona je ravan, a ekran je prekriven zaštitom od grebanja, ako odulučite da skinete foliju. 

Još neke zanimljive mogućnosti telefona su:

- Mogućnost korišćenja kamere za kupovinu, tako što se uslika predmet i potom sličan pretraži u bazi neke od onlajn prodavnica
- AI softver je u stanju da prepozna objekat sa slike, bananu ili kolač, recimo, virtuelno im odredi težinu i na osnovu toga proračuna broj kalorija, koje sadrže
- Honor View 20 je moguće povezati na ekran ili TV samo HDMI kablom, a Bluetooth koristiti kao vezu za miša i tastaturu, kada se telefon pretvara u lični računar
- Honor View 20 je optimizovan kroz GPU Turbo 2.0 za Fortnite i PUBG igre, između ostalih, koje imaju konstantno visok fps nivo, a ne troše bateriju brzo, kao na drugim telefonima i uz to telefon ostaje hladan i nakon višesatnog igranja
- GPS ima dvostruku antenu i AI podršku, pa se nećete izgubiti ni na mjestima, na kojima nema jakog GPS signala (tad AI sa proračunom putanje unapred i praćenjem kretanja omogućava da ostanete na pravom putu i kad nema GPS signala).

Cijena Honor View 20 biće oko 675 eura, a u Srbiji 79.999 RSD, za model od 128 GB memorije i 6 GB RAM. To je drastično povoljnije u odnosu na konkurenciju, koja više ne nudi ništa spektakularnije opcije, a cijena je 30 i više odsto viša.

Sigurni smo da će ovaj model privući mnoge nove korisnike kod nas i u regionu.

Sve vijesti