Uskoro otvaranje novih vrtića, stare će renovirati

U Podgorici će do kraja mjeseca biti otvorena dva nova vrtića, a do septembra dvije vaspitne jedinice biće renovirane.

Uskoro otvaranje novih vrtića, stare će renovirati Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Do kraja mjeseca u okviru JPU ''Đina Vrbica'' biće izgrađena dva nova vrtića -  u Staroj varoši i na Starom aurodromu, dok vrtić kod Krivog mosta na kraju ove školske godine biti zatvoren. Vrtići na Zabjelu i u Maslinama biće renovirani.

"Završetak radova na vrtiću u Staroj varoši očekuje se za oko petnaest do dvadeset dana, grubi građevinski radovi su gotovi (instalacije, podovi, plafoni, fasada).  Takođe, u maju očekuje se i završetak radova na vrtiću na Starom aerodromu, kada je planirano i otvaranje. Oba vrtića biće stavljena u funkciju od septembra, kako bi se rasteretili kapaciteti i riješio problem prebukiranosti", rekao je za MONDO Vuk Stanišić direktor JPU "Đina Vrbica".

Za kompletno adaptiranje sa opremanjem vrtića u Staroj varoši biće utrošeno oko 80.000 eura (sredstva su obezbijeđena iz budžeta), dok se izgradnja vrtića na Starom aerodromu finansira iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) i koštaće 2 miliona i 700 hiljada eura.

"Površina vrtića u Staroj varoši je oko 190 kvadrata i u njegovom sastavu će biti tri radne sobe, a kapacitet ovog objekta biće oko 120 djece. Grupe u ovoj jedinici će biti organizovane u skladu sa potrebama, a u ovom trenutku pretpostavlja se da će to biti dvije vrtićke i jedna jaslena grupa. Vrtić na Starom aerodromu imaće površinu od 3.000 kvadrata i kapacitet da primi 343 djece. U objektu će se nalaziti osam radnih soba za jaslene grupe, 12 radnih soba za grupe u vrtiću, osam kancelarija, vešeraj, fiskulturna sala, centralna kuhinja u kojoj će se spremati tri obroka za oko 3.000 djece", rekao je Stanišić.

U planu je i renoviranje starijih vaspitnih jedinica.

"Tenderska dokumentacija se priprema i očekujemo da ćemo dobiti izvodjača za dvadesetak dana, za rekonstrukciju vaspitne jedinice 'Đina Vrbica' (u pitanju je zamjena krovne konstrukcije, fasada, stolarija), takođe i rekonstrukcija vaspitne jedinice 'Zvončić' u Maslinama (fasada, stolarija). Ukupna vrijednost radova je oko 140.000 eura", saopštio je Stanišić.

vrtić Đina Vrbica Zabjelo Foto: MONDO/Gordana BojanićVrtić "Poletarac 2" kod Krivog mosta od septembra će biti zatvoren zbog previsoke cijene zakupa prostora, a koji iznosi 4.000 eura mjesečno. Od naredne školske godine djeca iz tog vrtića će moći da pohađaju vrtiće na Zabjelu (Poletarac 1), u Staroj varoši ili vrtić "Mogli".

Kada su u pitanju ostali vrtići, budžetom za ovu godinu planirana je izgradnja vrtića u City kvartu.

Kako da upišete dijete u vrtić

Sve vijesti