HAOS: U učionici od 20 kvadrata 87 mališana?!

Autor:

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda smatra da postojeće stanje u predškolskim ustanovama ne obezbjeđuje u cjelosti kvalitetno obrazovanje svoj djeci što je propisana obaveza države.

HAOS: U učionici od 20 kvadrata 87 mališana?! Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Na inicijativu Nađe Ljiljanić, predstavnika roditelja u upravnom odboru JPU "Đina Vrbica", koju je poslala ombudsmanu u septembru, zaštitnik je obišao vrtiće ove ustanove i sačinio zapisnik. Ima preporuke i za upravu ustanove, ali i za Ministarstvo prosvjete. Preporuke je potpisala zamjenik zaštitnika Snežana Mijušković, prenosi Dan.

Među preporukama koje su upućene ustanovi istaknuto je i to da se po hitnoj metodologiji sačini plan prelaznog rješenja do otvaranja novih objekata, nalaženje novih prostora za narednu godinu i da se što prije počne adaptacija prostorija vodeći računa o preporučenim standardimai uslovima za boravak. Ustanovi je, kako prenosi Dan, naloženo da dostavi izvještaj zaštitniku u roku od 3 mjeseca.

U izvještaju Mijušković je Ministarstvu prosvjete uputila preporuku da napravi prosjek trenutnog stanja i objavni jasne pokazatelje stanja u vrtićima po pitanju kvadrature radnog prostora po djetetu, prostora za igru, krevet za spavanje, broj zaposlenih, potrošni materijal, didaktička sredstva, igračke...
Uslove ministarstvo treba da stvori prema standardima za povećanje kapaciteta prema standardima, kao i upis djece u skladu sa propisima i normativima, te da se nađu prelazna rješenja kako bi se povećala sveobuhvatnost uključene djece do ostvarivanja trajnih rješenja.

Po zakonu u jasnicama do 12 mališana

U Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju piše da se rad u ustanovi organizuje po grupama u zavisnosti od uzrasta djeteta. Tim zakonom, precizirano je da osmoro djece ide u grupu do godinu dana starosti, 12 djece do dvije godine, 14 djece do tri godine, 10 djece u mješovitoj grupi do 3 godine, 20 djece od letiri do pet godina, 25 djece od 5 do 6 godina starosti i 20 mališana za mješovitu grupu od tri do šest godina.

 Ustanova je, kako je kazala Mijušković u izvještaju, primila svu djecu, daleko prevazilazeći zakonski normativ, pa je početkom ove školske godine upisano 87 djece u grupi u učionici od 20 kvadrata. Ovakva situacija, smatra ona, može dovesti u pitanje bezbjednost i sigurnost djece, kvalitet pruženih usluga, već pogoduje povećanju negativnih rizika po dobrobit djece.

Ona smatra da uprava nije vodila računa o materijalnom, prostornom i kadrovskom kapacitetu vrtića, te da je ovo neprihvatljivo posebno ako se uzme u obzir da je cio sistem i svi organi koji su uključeni u sistem obrazovanja godinama upoznati sa činjenicom da postojeće predškolske ustanove nemaju kapaciteta za adekvatno vaspitanje i obrazovanje, prenosi Dan.

Iznenađujući je odgovor uprave JPU "Đina Vrbica" da je stupajući na dužnost bila iznenađena radom prethodne organizacione uprave, navela je u izbještaju Snežana Mijušković.

Ona je istakla i to da su na ovaj problem ukazivali i ranije ali se svakog septembra iznova iznenadi.

Nađu Ljiljanić posebno brine zaključak ombudsmana u kojem kaže da je u ovakvim uslovima povećan rizik od nastanka infektivnih i hroničnih bolesti. Ona se nada da će ustanova poštovati preporučene standarde za oremanje vaspitnih jedinica shodno zakonskim propisima o radnom prostoru, a da će i ministarstvo ispoštovati preporuke zaštitnika.

Tagovi:
Sve vijesti