Njegove kafe se prvo fotografišu! (FOTO)

Marketinški slogan “i miris i ukus” kojim je lansirana jedna kafa, ne bi dočarao užitak koji imaju konzumenti espresa koji priprema Radul Dubljević, najbolji barista u Crnoj Gori. Jer, njegove kafe nose i poseban vizuelni doživljaj.

Njegove kafe se prvo fotografišu! (FOTO) Foto: MONDO/Mladen Stojović

Zvanje dobrog bariste (osobe koja se bavi pripremom i posluživanjem kafe na vrhunskom nivou), danas podrazumijeva i vještinu ukrašavanja kafe pjenom od mlijeka, crtanja ukrasa i sličica. Upravo zahvaljujući ovoj vještini barista omogućava da pored čula ukusa u ispijanju savršene šoljice kafe uživamo i vizuelno.

Ukrašavanje kafe posledniih godina postaje sve popularnija umjetnost (latte art), u kojoj u Crnoj Gori nema boljeg od Radula Dubljevića. Ovaj 34-godišnji Baranin, barmen u hotelu Princess, osvojio je lani titulu najboljeg bariste u Crnoj Gori nakon čega je prešao u sudije koji ocjenjuju takmičare u ovoj kategoriji. “Takmičarsku karijeru” prekinuo je nakon trijumfa na prvom takmičenju ovakve vrste u Crnoj Gori jer je angažovan kao predavač na kursevima za bariste koje organizuje Udruženje barmena Crne Gore pa, kako objašnjava za MONDO, “nema smisla da se takmiči sa svojim učenicima”.

Preporuku da pređe u sudije dobio je i od svojih kolega,jer je na prvom otvorenom prvenstvu Crne Gore, pored domaće konkurencije,  bio bolji i od šampiona Češke i nekoliko vrhunskih barista iz Srbije. Da je vanserijski talenat za pripremanje espresa saznao je slučajno…

Po obrazovanju ja sam zapravo kuvar, i na početku ugostiteljske karijere bavio sam se tim poslom. Sticajem okolnosti ušao sam u šank i ispostavilo se da se tu odlično snalazim a talenat za pripremanje espresa otkriven je slučajno. Na prvo takmičenje barista održano u Hard Rock café-u, pozvao me je veći veći poznavaoc kafe od mene, Vlado Knežević,  i desilo se da odmah pobijedim u zaista jakoj konkurenciji. Tu sam prvi put uočio da neke stvari u pripremi kafe radim zbilja temeljnije od većine kolega što je potvrdio epilog takmičenja”, prisjeća se Dubljević.

 Vanserijski talenat za slikanje na pjenici od kafe bio je najavljen još u školskim danima.

Sjećam se da sam u školi na papiru nacrtao autoportret koji je oduševio jednu profesoricu likovnog sa Cetinja koja mi je kratko predavala u školi. Pitala me je da li crtam, slikam i kada sam odgovorio odrečno, objasnila je da imam taj talenat `zaključan` u sebi”, priča Rale, ili Rašo kako ga zovu njegovi drugovi ali i redovni gosti hotela Princess koji su imali priliku da uživaju u njegovim slikama na espresu.

Pogledajte FOTO GALERIJU Raletovih crteža na pjeni kafe:


Svoj likovni talenat ispoljava isklučivo na pjenici mlijeka na espresu.

Ne volim da crtam na papiru ali bih volio da moja ćerka Milena, koja je, da budem neskroman pa se tako izrazim – naslijedila od mene taj likovni talenat, ostvari u ovoj umjetnosti ako bude imala želju za time”, objašnjava Dubljević i dodaje da on nije imao od koga da nauči ovu vještinu. “Napredovao sam malo pomalo, i sada sam već u `formi` da mogu da ispunim većinu želja koju dobijem od gostiju i prijatelja koji vole da piju kafu sa mojim crtežima".

 Slikanje na pjeni od mlijeka je,ističe, teže od onog na papiru i upravo zbog toga u njemu posebno uživa. Najveći motiv mu je, kaže, reakcija gostiju kada dobiju espresso sa njegovim likovnim potpisom.

Slikanje na pjeni od mlijeka je zahtjevno jer je `podloga` kratko postojana i sve mora brzo da se odradi brzo i bez greške jer nema brisanja. Uprkos tome, uvijek sam motivisan za slikanje ne pjenici espresa zbog reakcije gostiju. Vidim da ih usrećim tom sličicom, a taj trenutak oduševljenja upravo je ono što čini doživljaj ispijanja espresa kompletnim. Kada radim u baru hotela kraj bazena, posmatram goste koji se ustaju sa ležaljki i idu da traže svoj telefon kako bi uslikali sliku na kafi”, priča Rale.

O “epizodi” sa jednim gostom iz Slovenije kojeg je oduševio slikom na espresu, u hotelu Princess još se priča…

Zamolio me je da mu nacrtam njegov lik na kafi i to sam uradio. Slikao je šoljicu i potom fotografiju postavio na svoj fejsbuk profil. Ubrzo nakon toga je uskliknuo oduševljeno jer se ispostavilo da je Fejsbuk prepoznao da je on na slici”, prisjeća se uz osmjeh Rale.

FOTO GALERIJA:U hotelu Princess, odsjedali su minule godine svi timovi ABA lige uoči meča sa Mornarom. Među njima “košarkaška sekcija” kluba za koji Rale.

Uvijek postoje gosti kojima sa dodatnim motivom pripremate espresso a meni je to prošle jeseni bio trener Crvene zvezde Dejan Radonjić. Naravno, nacrtao sam mu grb kluba za koji navijam, rekao bih od rođenja, i srce mi je bilo puno kada sam vidio da je bio oduševljen prvim jutarnjem espresom. Ne amo on već i članovi Zvezdine ekipe koji su se zatekli u tom tenutku u lobi baru”, kaže Rale.

Radul slikanje na kafi Foto: MONDO


Imao je priliku da slikom na espresu oduševi i bivšeg ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori Jana Vitinga.

Prilikom posjete ambasadora Vitinga u hotelu, čovjek iz protokola zamolio me je da na kafi naslikam lik Njegoša jer zna da je ambasador veliki zaljubljenik u lik i djelo Petra II Petrovića Njegoša. Nažalost, nisam vidio reakciju gospodina Vitinga, ali su mi prenijeli da je bio oduševljen”, priča najbolji barista u Crnoj Gori.

Radul slikanje na kafi Foto: MONDO


O njegovim likovnim podvizima na pjeni mlijeka na espresu, priča se bar do Sankt Petersburga.

Stalni gosti hotela, Rusi iz Sankt Petersburga su mi prenijeli anegdotu da su tokom razgovora u svom gradu pričali o Baru i pomenuli slike na kafi u Princessu, a čovjek koji je slušao, njihov sunarodnik ih je samo upitao – Je li to Rašo?”, kaže Dubljević.

 Koliko je uvažavan i kao edukator  na kursevima i seminarima koje organizuje Udruženje barmen Crne Gore potvrđuje i podatak da su  njegova predavanja i treninge prošli i barmeni vodećih crnogorskih hotela (Hilton, Aman, Ridžent…). Na jednog je “učenika”, priznaje, posebno ponosan. 


U početku moja supruga Marina se čudila koliko opaski i ocjena imam za svaku kafu koju popijemo, kako prepoznajem toliko finesa u ukusu… Posle nekog vremena, i ona je postala sjajan degustator i poznavalac espresso”, kaže Rale i priznaje da je njemu za uživanje u espresu potrebna jedna specijalna komponenta.

Za mene je najveći užitak kada pijem kafu sa suprugom, a u društvu sina Alekse i ćerke Milene. Kad me pitaju koja je najbolja kafa, kažem – ona koju pijete u krugu porodice”, zaklučuje razgovor za Mondo Radul Rale Dubljević, najbolji slikar među baristima I najbolji barista među likovnim umjetnicima bar u Crnoj Gori.

FOTO GALERIJA:


Na kraju družena sa Raletom, naravno, uslijedila je degustacija espresa uz podrazumijevajuću ilustraciju na pjenici…

Radul slikanje na kafi Foto: MONDO/Mladen Stojović

Sve vijesti