Nema jače: Ova kafa diže iz mrtvih

Autor:

Koliko šoljica kafe vam je potrebno da vas podigne izjutra? Ako je odgovor mnogo, onda je superkafa prava stvar za vas, ako je preživite.

0
A- A A+

Kafić u Adelejdu u Australiji uvrstio je u svoju ponudu kafu "eskiker" (asskicker, koji udara u zadnjicu) koja se servira uz medicinsko upozorenje.

"Eskiker" je mešavina četiri šoljice espresa, dve "hladne kafe" različite jačine (hladna kafa nije "ajs kafa", nego ekstrakt kafe) i mleka.

Izumitelj ovog pića tvrdi da "eskiker" sadrži 80 puta više kofeina od standardnog espresa.

Piće je zamišljeno tako da se pijucka tri, četiri sata a da dejstvo traje čak do 18 sati.

Normalni espreso, prema standardu Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), sadrži 63 miligrama kofeina, dok "eskiker" ima čak pet grama, po tvrdnji njegovog izumitelja.

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) i ministarstvo poljoprivede utvrdili su da je 400 miligrama kofeina dnevno količina koja ne bi trebalo da izaziva opasne i negativne efekte, dok "eskiker" sadrži čak 12,5 puta više kofeina.

Stiv Benington, vlasnik kafića u Adelejdu i izumitelj najjače šoljice kafe na svetu, kaže da je piće prvi put smućkao po narudžbi medicinske sestre zaposlene na odeljenju za hitne slučajeve u lokalnoj bolnici, kako bi mogla da nesmetano radi tokom neočekivanih noćnih smena.

"Morali smo da prvobitni 'eskiker' ublažimo, jer je od prve mešavine bila budna naredna tri dana", kaže Benington, i dodaje da je medicinska sestra pijuckala "pretpremijernu" kafu dva dana.

Benington, koji je otvorio kafić pre godinu i po dana, pošto je okončao službu u australijskoj mornarici, kaže da je njegova kafa postala veoma popularna poslednjih nekoliko nedelja.

On, međutim, to piće nikako ne preporučuje mušterijama koje bi da popiju "eskiker" samo da bi probali nešto novo, nego kafu reklamira uz upozorenje ljudima koji pate od visokog pritiska ili imaju srčana oboljenja.

"Detaljno razgovaram sa svakim gostom koji bi da proba 'eskiker'. Ako mogu da ga odgovorim, onda nije spreman", kaže Benington.

Simptomi trovanja kafom su uznemirenost, drhtanje, lupanje srca, znojenje, tremor (drhtanje ruku), proširene zenice, mucanje, vrtoglavica i mučnina.

"Ako i pored ovih simptoma nastavite da unosite kofein, stvari će se samo pogoršati. Ako se pridržavate uputstva, biće vam dobro", kaže ovaj zaljubljenik u jaku kafu i vlasnik kafića.

Šolja "eskikera" košta oko 16 australijskih dolara, odnosno 12 američkih.

Sve vijesti