I OVO određuje ukus kafe

Autor:

Imate "svoju" šolju? Posle ovog teksta, možda ćete je promeniti. Verovali ili ne, veličina šolje utiče na ukus kafe koju pijete.

0
A- A A+

  Gde bismo bili bez prve jutarnje kafe... U suzama, verovatno. Bar neki od nas.

Ispijanje jutarnje kafe je ritual, isto koliko i deo standardnog razbuđivanja. Oni koji imaju tu naviku, i koji ne mogu da zamisle dan koji ne započinje omiljenim napitkom, najčešće imaju i "svoju" šolju. Pa, kažite sami uostalom, ako pijete kafu, da li je kod kuće ili na poslu uglavnom pijete iz određene šolje? Najverovatnije.

I tako svakog jutra pijete istu kafu iz iste šolje. A onda jednog dana pomislite kako je nešto drugačije nego obično...

Verovali ili ne, veličina šolje utiče na ukus kafe koju pijete. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da veličina i debljina šolje utiču na naš doživljaj ukusa kafe koju pijemo.

Naučnici su sproveli studiju u kojoj je učestvovalo 300 dobrovoljaca iz Kine, Kolumbije i Velike Britanije, koji su ocenjivali aromu, jačinu, nivo kofeina i temperaturu kafe. (Važno je da napomenemo da im je služena ista kafa u različitim šoljama.)

Osim toga, trebalo je da se izjasne i koliko bi bili spremni da plate za kafu koja im je nuđena u šoljama različitog oblika i veličine.

Ispostavilo se da ljudi očekuju da kafa u manjoj, užoj šolji bude manje slatka, aromatičnija i intenzivnijeg ukusa od one koja se služi u šolji drugog oblika.

Sa druge strane, očekujemo da kafa koja se služi u većoj, široj šolji bude slađa, a generalno smo spremniji da takvu kafu i platimo više, pokazalo je istraživanje. Doduše, ovo s plaćanjem ne važi za Kineze. Oni su spremni da plate koliko su spremni da plate i baš ih briga u kakvoj ćete im šolji doneti kafu.

Kad uzmete u obzir da kafe iz kategorije "espreso i varijacije na temu" uglavnom pijemo iz manjih šolja, a kafe sa mlekom ili šlagom iz većih, ovo i nije toliko čudno.

Čudno je samo što svoja očekivanja "proširimo" toliko da ispada da manje veze ima kakvu nam kafu daju, sve dok šolja zadovoljava naša očekivanja...

Sve vijesti